Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Dear brothers and sisters,

Greetings, from Paris!

Our President General, brother Renato Lima, has asked me to send to all the Superior Councils, members of the International Board, headquarters staff and members of the International Structure the following news, all very important to our Society of Saint Vincent de Paul:

 

1) CGI Annual Meetings (2 parts)

https://www.ssvpglobal.org/the-virtual-2020-general-assembly-to-be-held-in-two-sessions-october-and-december/  

2) Amélie1 bicentenial ceremony and SSVP female members' Day

https://www.ssvpglobal.org/on-august-14-we-celebrate-the-bicentenary-of-the-birth-of-amelie-soulacroix-ozanam/  

3) Spiritual reading about Covid-19

https://www.ssvpglobal.org/coronavirus-in-between-lockdown-and-service/  

 Colega noastră Marilena ne-a ajutat să cunoaștem mai bine punctul 3:

"Dragii mei frați și surori,
 Aș dori să împărtășesc două gânduri cu voi. În primul rând, o mare parte a umanității suferă încă de pandemia coronavirusului. Trebuie să lucrăm pentru ca această pandemie să nu devină endemică, la fel ca HIV-ul. Dar pe măsură ce o luptăm, apar alte rele.
Mă refer la acte de rasism pe care le-am văzut luand amploare în unele părți ale Statelor Unite, dar care știm că există în multe alte locuri de pe planetă. Societatea Sfântul Vincent de Paul a făcut o profesie de a se opune tuturor formelor de sărăcie și de a respinge cauzele sale. Acolo unde există rasism, xenofobie și discriminare, există ființe umane care suferă și care vor rămâne marginalizate. Mai presus de toate, nu dorim să existe rasism în cadrul SSVP. Nici nu dorim să existe atitudini xenofobe în cadrul familiei Vincentiene. Lucrăm astfel încât să nu existe discriminări în nicio țară.
Trebuie să raportăm și să luăm măsuri pentru a opri orice discriminare. Nicio opresiune nu poate fi acceptata, nu poate fi justificat, in fapt nu poate coexista declarația privind egalitatea oamenilor cu actele de excludere sociala. Aceasta este o contradicție uriașă. Vom respinge orice act chiar daca vine de la partide de dreapta, de stânga sau liberale, contestăm oriunde în lume aceasta divizare, respingem orice forma de excludere chiar si in grupurile religioase sau orice grup media sau chiar oricine se pledeaza pentru aceasta teorie, indiferent de culoarea pielii.
În plus, atunci când combatem diversele forme de discriminare, nu vom susține pe cei care se opun segregării dacă fură, vandalizează și fac violență celorlalți. Deci ce facem? Cu siguranță, putem face multe, deoarece există alte modalități de ieșire: sistemul judiciar, protestele pașnice, plângerile către mass-media și organizațiile internaționale, educația, o dovadă că este posibil să se creeze societăți incluzive.
Poziția lui Isus, a Sfântului Vincent de Pavel și a Fericitului Ozanam a fost să promoveze dreptatea într-un mod pașnic, care, pe termen lung, este cel mai eficient mod.
În al doilea rând, trebuie să fim atenți, deoarece izolarea ne-a dezvăluit slăbiciunile, chiar dispute și anumite simțuri profunde. Vă invit să vizionați sau să urmăriți din nou clasicul film "The Shining", bazat pe un roman de Stephen King din 1977, adaptat pentru marele ecran în 1980, cu participarea lui Jack Nicholson. Personajul central al filmului, Jack Torrance, și familia sa se mută în hotelul Overlook, o stațiune izolată situată în munți, după ce Jack acceptă poziția de îngrijitor în afara sezonului. Simtindu-se într-un spațiu restrâns, în mijlocul a nicăieri, schizofrenia nebună a îngrijitorului este agravată. Filmul are alte indicii, dar servește pentru a ne avertiza despre pericolele unei izolari prelungite.
Prin urmare, ne unim cu toți cei care ne invită să fim sănătoși psihic, fizic și moral în timpul izolarii, întocmind o agendă cu diferite sarcini: citire, curățarea casei, remedierea lucrurilor, învățarea a ceva nou, gătit, navigare pe internet, antrenament, și poate telecomunicații etc.
Sunati rudele și prietenii, în special persoanele în vârstă, cei vulnerabili și pe cei care se inchid in ei. Va face bine pentru ei și pentru tine. Dacă ești însoțit, fii amabil și respectuos. Ține-ți moralul ridicat, încearcă să găsești momente si pentru tine.
Rugați-vă și meditați. Când mă trezesc dimineața, îi mulțumesc lui Dumnezeu și îi cer să-mi protejeze familia, pe cei din jurul meu și pe mine. Noaptea, înainte de a adormi, îi mulțumesc lui Isus pentru ziua ce a trecut, pentru tot/toate ce mi le-a dat și pentru că sunt în viață. În timpul acestei pandemii, să ne întărim devotamentul față de Dumnezeu, ceea ce va da naștere unei iubiri mai mari pentru săraci. Meditați cum să vă consolidați legatura cu Dumnezeu și cu aproapele. Dacă Dumnezeu este centrul vieții mele, voi arăta acest lucru prin faptul ca sunt mai bun, înțelegător, dispus să îi ajut și să-i susțin pe cei care sunt mai slabi.
Nu uitați, în posibilitățile dvs., să continuați să colaborați cât puteți și să îi ajutați pe cei săraci din cadrul SSVP. Permiteți-mi să închei spunând că am vrut să-l împărtășesc cu voi cateva ganduri prin care adevărul și bunătatea să predomine până la urmă.
Andreas Motto, CM"
O zi binecuvantata!