Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

SSVP   România

Parteneriate   

 

    Conceptul de ,,parteneriat” apare încă de la începuturile Societăţii Vincențiene, în 1833, sub denumirea de ,,asistenţă mutuală’’. Consiliul Internaţional a iniţiat  programul parteneriatelor internaţionale  în anul 1954, continuând în 1979 prin lansarea oficială a acestuia, sub denumirea de ,,conferinţe gemene” sau ,,partenere”.

     În România, scânteia mişcării vincenţiene a fost aprinsă cu ocazia vizitei unei delegaţii din landul STIRIA-AUSTRIA, în vara anului 1992, la Reşiţa.  Dl dr. Alois  Fauland şi Asociaţia vincenţiană din GRAZ sunt iniţiatorii fondării Asociaţiei ,,Maria Zăpezii” din Reşiţa. Aceşti oameni inimoşi au făcut posibil ca un număr de mai multe  asociaţii vincenţiene din ţară să aibă o conferinţă parteneră din Austria.Tot în acea perioadă, am fost vizitaţi de o delegaţie  vincenţiană din Anglia, condusa de d-na Mary Abel. S-au pus atunci bazele ,,conferinţelor gemene’’ din Anglia si Ţara Galilor. De atunci şi până în prezent, colaborarea dintre  noi şi partenerii noştri continuă.

   Un număr nouă Conferinţe au parteneri din Austria şi alte 23 de Conferinţe au parteneri din Anglia. Suntem sprijiniţi material cu sume de bani care permit ajutorarea celor săraci. Partenerii austrieci ne ajută ca în fiecare vară să putem organiza tabere pentru copii. Prin ajutorul  partenerilor englezi am putut ajuta studenţi, oameni afectaţi de inundaţii, bolnavi care nu îşi puteau permite costul spitalizării. Am fost foarte bucuroşi  să îi avem oaspeţi pe câţiva vincenţieni din Austria, care la rândul lor ne-au invitat la ei în schimb de experienţă. Există o colaborare strânsă şi cu partenerii englezi. Fără ajutorul lor, multe acţiuni nu s-ar fi putut realiza.

   Se cuvine să le adresăm un cuvânt de mulţumire că au stat şi stau alături de noi şi ne sprijină ca să putem şi noi ajuta la rândul nostru. Binecuvântează-i, Doamne, pentru faptele lor!

   Îmi exprim speranţa că bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Vincenţiu de Paul şi al Fericitului Frederic Ozanam, ne va conduce  pe drumul cel drept şi fără oprelişti pe care l-am ales  împreună aderând la această mişcare mondială în slujba aproapelui de lângă noi!

 

 

Eva Peter

Președinte național al Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România