Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

                           Prietenia-semnul vizibil al iubirii lui Dumnezeu

 

 Luna aceasta am citit  în revista Lumina Creștinului un articol deosebit despre prietenie. În acel moment mi-am adus aminte de prietenia trăită de fericitul Frederic Ozanam.

Fericitul Frederic Ozanam,recomadă membrilor Conferințelor, ca primul angajament în favoarea săracilor să  fie crearea unei legături de prietenie cu aceștia prin vizite regulate, nu doar cu ocazia marilor sărbători creștine.

Prieteniile pe care le-a creat arată că Frederic simţea nevoia intensă de a fi iubit, însă arată şi faptul că oamenii se simţeau bine în compania lui pentru că ştia să râdă şi să se amuze folosindu-şi talentele multiple, dar era apreciat şi pentru delicateţea, cultura sa, spiritul deschis, gustul pentru conversaţie pe toate temele. A ştiut să se bucure de tot ceea ce putea oferi prietenia: îmbogăţire spirituală şi intelectuală datorită discuţiilor,încurajare reciprocă, rugăciune împărtăşită şi mărturie comună a credinţei. Şi-a ales prietenii cu grijă, a dăruit şi a ştiut să primească. 

Din sânul grupului de prieteni va lua naștere Conferința de Caritate. Susținută la început de sr. Rosalie Rendu, fiică spirituală a Sfântului Vincențiu de Paul, cea care îi va insufla și carisma vincențiană. Conferința se va încredința sub patronajul  Sfântului Vincențiu de Paul. 

Frederic Ozanam poate fi numit prietenul tuturor. A ştiut să-şi aleagă prietenii şi să-i păstreze. Într-o perioadă ostilă religiei şi Bisericii, nu i-a fost teamă să afirme că este ”prietenul” lui Dumnezeu şi al săracilor.

Prietenia este liantul activității noastre, prietenia între membrii Conferinței, prietenia cu persoanele pe care le slujim.

Uniți în rugăciune,

Ana Doboș

 

Frederic Ozanam și prietenia,

tradus de sora Magdalena

Prietenia văzută de papa Francisc,

articol scris de părintele Felix Roca