Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

      Fericitul Vladimir Ghika – meditaţie la rugăciunea

 

                                   Tatăl nostru.

 

 

      Pe modelul rugăciunii Tatăl nostru,Fericitul Vladimir Ghika a compus o rugăciune care îl are în centru pe aproapele, intitulată ,, Fratele nostru “ inclusă, în scrierea ,, Vizitarea săracilor “. Aceasta are la sfârşit un grupaj de rugăciuni diverse şi o scurtă dramatizare intitulată ,, În familie “, care are drept personaje pe sărac şi pe cel care îl vizitează pentru a-i aduce un ajutor.

                            

     Rugăciunea ,, Fratele nostru “ este dublă: pe de o parte o rosteşte cel ce vine în vizită la sărac şi pe de altă parte săracul îi răspunde şi el inversând rugăciunea.

 

     Fratele nostru care eşti pe pământ. Numele tău să fie pentru noi un nume sfinţit. Momentul împărăţiei tale să vină în noi înainte de moartea noastră. Împreună să facem o singură voinţă, cea a lui Dumnezeu, şi pământul ne va fi precum cerul. Fii binecuvântat pentru bucuria pe care o avem de a-ţi dărui pâinea cea de toate zilele. Iartă-ne că nu recunoaştem destul de repede pe Dumnezeul nostru în mizeria ta, precum şi noi te iertăm că nu îl vedem de îndată în ajutorul nostru. Nu ne lăsa să ne îndepărtăm de sufletul tău. Dar iubirea noastră comună pentru Dumnezeu şi iubirea noastră reciprocă în Dumnezeu să ne mântuiască de rău. Amin.

 

     Şi inversul rugăciunii:

 

     Fraţii noştri buni care sunteţi pe pământ. Numele voastre să ne devină din ce în ce mai dragi. Ajutorul vostru să ajungă la noi înainte de a fi prea tarziu. Împreună să facem o singura voinţă cea a lui Dumnezeu, şi pământul ne va părea mai puţin îndepărtat de cer. Fiţi binecuvântaţi pentru bucuria pe care o avem de a primi de la voi pâinea noastră cea de toate zilele. Iertaţi-ne reproşul involuntar al durerilor noastre, precum şi noi vă iertăm ofensa bunăstării voastre. Nu ne lăsaţi să vă invidiem vreodată. Şi binefacerile voastre, ca şi rugăciunile noastre, să ne mântuiască şi pe unii şi pe ceilalţi de orice rău. Amin.

                                                           

   Legat de rugăciunea ,, Tatăl nostru “ Fericitul Vladimir Ghika recomandă ca ea să fie bine facută, aşa cum trebuie, cu atenţia fixată asupra cuvintelor şi asupra sufletului. Felul cum este făcută această rugăciune este semnul pentru toate devierile evlaviei.

 

 

ARCB - Actualitatea crestina 1/2015

                                                                            A consemnat ,

                                                                                                                 Adrian Petrut