Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

În ziua de 22 aprilie 2023, la Miercurea Ciuc, a avut loc Consiliul Naţional al Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România.

În jurul părintelui Petru Păuleţ, paroh de Câmpulung Muscel şi asistentul spiritual al uniunii, s-au adunat preşedinţi şi membri ai asociaţiilor din Dieceza de Iaşi: "Sfânta Tereza" Iaşi, "Coborârea Sfântului Duh" Adjudeni, "Sfântul Anton" Iaşi, "Sfânta Tereza" Roman, "Sfântul Anton de Padova" Târgu Frumos, "Coborârea Sfântului Duh" Bălţaţi. De asemenea, au fost prezenţi preşedinţi şi membri din Câmpulung Muscel, Oradea, Turţ - Satu Mare, Bălan şi, bineînţeles, gazdele primitoare din Miercurea Ciuc.

La început toţi cei prezenţi au participat la Sfânta Liturghie celebrată în capela Bisericii "Sfântul Augustin" din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învăţătură, părintele Păuleţ a comentat şi a aplicat la viaţa vincenţianului lecturile zilei luate din Fap 6,1-7 şi In 6,16-21. Cu "murmurul" de nemulţumire auzit în prima comunitate creştină şi amintit în prima lectură s-a confruntat şi Moise în drumul prin pustiu. Acest "murmur" poate fi întâlnit şi în alte contexte: în familie, în Biserică, în diferite grupuri şi comunităţi; nici familia vincenţiană nu este ferită. Apostolii, "după ce s-au rugat", au găsit rezolvarea nemulţumirii, astfel că până la urmă "unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul". Elucidarea deplină vine din evanghelia zilei: "Eu sunt. Nu vă temeţi" - sunt cuvintele adresate de Isus apostolilor, dar valabile pentru fiecare creştin în parte. Urcând în barca lui Petru, călăuziţi de Cristos pe calea vieţii, indiferent de valurile ce se abat, se împlineşte invocaţia din rugăciunea credincioşilor: "laicii care sunt chemaţi la diferite slujiri de caritate să fie slujitori adevăraţi ai poporului lui Dumnezeu, în spiritul evangheliei".

După Sfânta Liturghie, a urmat deschiderea oficială a sesiunii prin rugăciunea vincenţianului în care a fost invocat Duhul Sfânt pentru a avea o întâlnire rodnică. Gazda, Timar Imre, preşedintele Asociaţiei "Sfântul Toma", a adresat un cuvânt de bun venit.

Ana Doboş, preşedinta uniunii, a prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi situaţia statistică în care a amintit asociaţiile ce activează în România, numărul membrilor, numărul persoanelor ajutate, precum şi principalele activităţi desfăşurate. A reliefat faptul că sunt unele asociaţii ale căror activităţi stagnează, dar sunt şi semnale pozitive şi speranţe de înfiinţare a unor noi asociaţii. S-a propus organizarea a două sesiuni de formare spirituală a membrilor SVP la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, respectiv la Oradea.

Marilena Bartic, responsabilă cu proiectele în Sud-Estul Europei, a prezentat proiectele desfăşurate sau aflate în curs de derulare, precum şi diferite oportunităţi de accesare a unor fonduri externe.

Iulia Ghiran, preşedinta asociaţiei din Turţ, a prezentat referatul cu tema "23 aprilie 1833 - 23 aprilie 2023, 190 de ani de la înfiinţarea primei Conferinţe «Sfântul Vincenţiu de Paul»". Primele documente ale conferinţei arată clar că primii membri s-au reunit purtaţi de un sentiment puternic de prietenie, plini de dorinţa de a-şi asuma vocaţia de laici angajaţi în misiunea universală a Bisericii prin slujirea săracilor, punând astfel în practică învăţăturile evangheliei. Toată activitatea a fost pusă sub patronajul Sfântului Vincenţiu de Paul conştientizându-se că "a avea un patron înseamnă a continua viaţa lui..., a căuta lumina în modul său de gândire..., a ne strădui să ne însuşim un model aşa cum el şi-a însuşit modelul divin care este Isus Cristos".

În continuare au avut loc discuţii legate de activităţile din fiecare asociaţie în parte, s-au prezentat diferite probleme cu care se confruntă membrii, s-au propus soluţii.

Prânzul oferit cu multă generozitate de gazde a fost luat în Sala "Papa Francisc", lângă sanctuarul din Şumuleu Ciuc, loc încărcat de spiritualitate şi plin de amintiri frumoase legate de recenta vizită a Suveranului Pontif.

Fiecare a plecat spre casă animat de textul primului regulament scris în urmă cu 190 de ani: "Bunul mers al societăţii constă în două virtuţi: dreptatea şi caritatea. Dreptatea însă presupune foarte multă dragoste, căci trebuie să iubim foarte mult un om pentru a-i respecta drepturile ce limitează drepturile noastre şi libertatea lui ce împiedică libertatea noastră. Dreptatea are nişte limite, însă caritatea nu cunoaşte limite. Puterea asociaţiei este mare deoarece este puterea dragostei".

Angela Dumea,
preşedintele Conferinţei "Coborârea Sfântului Duh" Adjudeni

 

fotografii de la eveniment