Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

    Vincenţienii din Dieceza de Iaşi au primit vizita unei delegaţii a Societăţii "Sfântul Vincenţiu de Paul" din Anglia, între 25 şi 30 octombrie 2019. Scopul vizitei a fost întărirea colaborării dintre membrii SSVP din România şi din Anglia, precum şi promovarea proiectelor susţinute financiar de către Societatea "Sfântul Vincenţiu de Paul" din Anglia.

     Din delegaţia engleză au făcut parte dna Mary Abel, responsabilă cu România şi dl Kenneth Madine, managerul departamentului de fonduri, comunicaţiei şi de marketing din cadrul Societăţii "Sfântul Vincenţiu de Paul" din Anglia. Pe tot parcursul vizitei au fost însoţiţi de Marilena Bartic, agent la oficiul de proiecte din cadrul SSVP România şi translator de limbă engleză, şi de Ana Doboş, preşedintă din anul 2020 la nivel naţional al Uniunii Asociaţiilor SVP din România.

     Vincenţienii din România au o colaborare foarte bună cu partenerii din Anglia. Proiectele şi banii oferiţi de conferinţele surori din Anglia şi Ţara Galilor vin în ajutorul persoanelor nevoiaşe din România. De câţiva ani, prin proiectele de dezvoltare partenerii noştri englezi ajută asociaţiile SVP din România. Aplicarea acestor proiecte oferă posibilitatea unor familii foarte sărace de a se ajuta singure prin efortul propriu, prin valorificarea produselor obţinute în gospodărie.

     Un astfel de proiect, numit "Lapte pentru Educaţie" este în curs de desfăşurare în comuna Bălţaţi, jud. Iaşi, sub directa supraveghere a membrilor vincenţieni din Conferinţa din Balţaţi, unde este preşedinte Anton Dîscă. La 29 octombrie s-a filmat o zi din viaţa familiei care beneficiază de proiectul "Lapte pentru Educaţie", filmare realizată de o echipă de profesionişti veniţi din Anglia. Acest film va fi difuzat în cadrul Conferinţelor SVP din Anglia pentru promovarea acestor proiecte de dezvoltare şi pentru deschiderea unor noi oportunităţi de a strânge mai mulţi bani pentru alte proiecte.

     Un al moment al vizitei delegaţiei din Anglia a fost întâlnirea cu vincenţienii din Iaşi, Bălţaţi, Târgu Frumos, Adjudeni şi Roman. Aici, prin vizite la familiile ajutate cu resurse financiare din Anglia şi din România, au constatat cu mare bucurie ce lucruri frumoase se fac la noi. Caritatea trăită cu multă dăruire de voluntarii noştri vincenţieni au ajutat multe familii ca să se ridice şi să capete încredere în forţele proprii şi astfel să prindă curaj pentru a merge mai departe. Contactul direct cu persoanele aflate în nevoi, relaţia de prietenie dintre membrii asociaţiei SVP şi cei vizitaţi se consolidează în timp prin vizite repetate nu numai cu ocazia marilor sărbători.

     Ultima zi a vizitei a fost dedicată oraşului Iaşi, frumuseţea lui a fost o surpriză plăcută pentru ei. Au făcut cunoştinţă cu valoarea culturală şi spirituală a oraşului prin vizitarea Grădinii Botanice, a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", a Bibliotecii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Palatul Culturii şi Mănăstirea Cetăţuia.

     Mulţumim mult vincenţienilor din România pentru ceea ce fac şi colaboratorilor noştri din Anglia pentru suportul oferit atât financiar cât şi moral. Această vizită de lucru ne-a arătat cum colaborarea şi comunicarea fac ca relaţiile între oameni să se dezvolte. Schimbul de experienţă şi munca făcută împreună duce la binele persoanelor aflate în dificultate.

 

Marilena Bartic

imagini de la eveniment