Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

Vincențienii din România și nu numai au bucuria de a fi contemporani cu o personalitate ca domnul Erwin Josef Țigla.

 

 

Distincție europeană importantă acordată lui Erwin Josef Țigla

 

Camelia Duca, Reșița

 

Într-o locație splendidă din Austria - Castelul Forchtenstein - transformat în Europahaus, în fiecare an, în iulie, „federaliștii europeni”, o mișcare nepartizană care a susținut o Europă Unită încă din anii 1950, organizează Europa Forum din Neumarkt in der Steiermark. Desfășurat în perioada 13 – 15 iulie 2018, forumul a avut ca temă „Das nächste Europa. Die Rolle der Ratspräsidentschaft Österreichs” / „Europa de mâine. Focusul Președinției Austriei în Consiliul European”, știut fiind faptul că, de la 1 iulie, Austria a preluat, președinția rotativă a Uniunii Europene, asigurată în ultimele șase luni de Bulgaria, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 președinția să fie preluată de România. Austria a ales pentru cea de-a treia sa preşedinţie a UE deviza „O Europă care protejează” - reunind preocupările statelor membre și oferind delegațiilor prezente  șansa de a afla mai multe despre sistemul politic al Europei, de a face schimb de idei cu factorii de decizie, de a reflecta asupra provocărilor actuale și de a experimenta un weekend interesant.

Sâmbătă după amiază, 14 iulie 2018, Erwin Josef Țigla a fost onorat cu MEDALIA DE ARGINT a FUNDAȚIEI MÉRITE EUROPÉEN, însemn de recunoaștere a meritelor promoterului cultural de excepție, pentru promovarea înțelegerii în Europa, pentru angajamentul său în spiritul valorilor europene care unesc, pentru acribia și stăruința de a menține unită și vie o comunitate-etalon pentru Banat - cea a germanilor. Iată ce a declarat cel care a fost răsplătit pentru eforturile sale: „Pentru mine, această distincție a Uniunii Europene înseamnă, în primul rând, o recunoaștere a meritelor activității desfășurate în spirit european, la Reșița și în Banatul Montan, de oamenii locului, indiferent de limba și confesiunea cărora le aparțin. Nu de puține ori, spunem că Banatul Montan reprezintă o Europă în miniatură. Prin această onoare, se recunoaşte şi se subliniază şi acest lucru. Distincţia primită reprezintă pentru mine, totodată, obligaţia morală de a lupta în continuare pentru valorile creştine şi umane ale continentului nostru, pentru bunăstarea şi prosperitatea fiecărui locuitor în parte!”

Nu întâmplător, distincția i-a fost înmânată de Ingeborg Smith, secretar general al Fundației Mérite Européen, anul acesta în care sărbătorim printre multe jubilee și 300 de ani de când primii coloniști germani s-au stabilit în Banat. O comunitate care a amprentat adânc societatea bănățeană prin rigoare, implicare, disciplină, pragmatism, repere transmise peste ani. Și menținute în spațiul cultural de azi prin prezența activă a comunității germane, de un firesc fără ostentație, remarcabil și desăvârșit. 

Felicitări, Erwin Josef Țigla!

ECHO 8 2018 20180714 NEUMARKT IN DER STEIERMARK 87 37 01ECHO 8 2018 20180714 NEUMARKT IN DER STEIERMARK 88 03ECHO 8 2018 20180714 NEUMARKT IN DER STEIERMARK 87 20ECHO 8 2018 20180714 NEUMARKT IN DER STEIERMARK 88 10 1 ECHO 8 2018 20180714 NEUMARKT IN DER STEIERMARK 88 10