Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Pelerinajul descoperirii locurilor vincenţiene - împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, pe urmele sfântului Vincenţiu

Anul 1617 a fost pentru sfântul Vincenţiu de Paul un an decisiv, când totul s-a schimbat în viaţa lui, un an al convertirii. Acest an a fost marcat de două evenimente esenţiale: descoperirea sărăciei spirituale, la 25 ianuarie, la Gannes-Folleville şi descoperirea sărăciei materiale, la 20 august, la Chatillon.

Pentru a fi mai aproape de sfântul Vincenţiu şi pentru a trăi mai intens aniversarea a 400 de ani de carismă vincenţiană, un grup de vincenţieni din Dieceza de Iaşi (Adjudeni, Iaşi, Oneşti, Roman, Târgu Frumos) a făcut un pelerinaj în Franţa, la Chatillon şi la Paris, în două serii: 11-19 iulie şi 12-25 august 2017.

Propunerea organizării acestui pelerinaj a venit în urmă cu un an, la întâlnirea naţională a vincenţienilor de la Adjudeni, de la fratele lazarist Celestin Farcaş. Colaborarea foarte bună cu fratele lazarist, un fiu al Diecezei de Iaşi (fiind originar din Fărăoani, Bacău), împreună cu dorinţa noastră de a vedea pe viu locurile unde a avut loc convertirea sfântului Vincenţiu, au dus la realizarea acestui pelerinaj, care a început vizitând-o pe Preasfânta Fecioară Maria la sanctuarul "Notre Dame de Valfleury", sanctuar lazarist, unde activează fratele Celestin. Descoperirea locului, a istoriei lui şi a oamenilor de aici ne-au ajutat să intrăm în atmosfera unui pelerinaj autentic.

Îndrumaţi de fratele Celestin, ne-am continuat, apoi, vizita la Lyon, pe urmele fericitului Frederic Ozanam, fondatorul Societăţii "Sfântul Vincenţiu de Paul". Preasfânta Fecioară ne-a chemat din nou la ea şi am vizitat-o la catedrala din oraş. Emoţiile au fost puternice, bucuria descoperirii locurilor pe unde a călcat fericitul Frederic Ozanam a fost mare.

Am continuat cu vizita la Chatillon, localitate aflată în sărbătoare, iar atmosfera aniversării a 400 de ani de carismă vincenţiană ne-a cuprins şi pe noi.

Participarea la festivităţile de sărbătoare - spectacolul de teatru (realizat cu ajutorul a 300 de actori, în aer liber), la sfânta Liturghie din 20 august, vizitarea casei sfântului Vincenţiu, a locului unde a avut loc convertirea lui, ne-a umplut inimile de emoţii.

Un punct al pelerinajului a fost şi întâlnirea cu sfântul Ioan Maria Vianney, la Ars, petrecând un timp deosebit, în care ne-am apropiat sufleteşte, prin rugăciune, de preoţii noştri, iar Taize-ul, locul de rugăciune şi întâlnire al tinerilor, ni s-a arătat cu toată tinereţea, cunoaşterea lui marcându-ne pe fiecare în parte.

Pelerinajul a continuat cu descoperirea locurilor vincenţiene de la Paris, în Casa mamă a lazariştilor şi în biserica "Sfântul Vincenţiu de Paul", unde am fost primiţi cu multă căldură. Tot ceea ce am descoperit aici, cu ajutorul sorei Magdalena, Fiică a Carităţii, ne-a ajutat să înţelegem mai bine responsabilităţile noastre, de slujitori ai săracului. Tot aici am mers în locurile pe unde au mers sfântul Vincenţiu de Paul, fericitul Frederic Ozanam, fericita Rozalie Rendu (Fiică a Carităţii, fiică spirituală a sfântului Vincenţiu de Paul). Preasfânta Fecioară Maria ne-a primit din nou, cu multă dragoste, la Rue du Bac, capela Medaliei Miraculoase, un loc unde te simţi purtat în braţe de Mama noastră cerească.

Trebuie să menţionez că acest pelerinaj ne-a facilitat şi cunoaşterea istoriei şi culturii Franţei şi îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limba franceză.

Mulţumim tuturor celor care ne-au fost aproape, care ne-au îndrumat şi au făcut posibilă vizitarea acestor locuri marcate de istorie, cultură şi religie.

Am încheiat pelerinajul cu gândul la ceea ce ne-a spus sfântul Vincenţiu de Paul: ,,Să-l iubim pe Dumnezeu, fraţilor, să-l iubim pe Dumnezeu, dar pe socoteala braţelor noastre, cu sudoarea frunţilor noastre".,

Ana Doboş

 imagini de  la eveniment