Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Adjudeni: Întâlnirea președinților conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul"

 

Întâlnirea naţională a preşedinţilor conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-a desfăşurat în ziua de 22 iulie 2016, gazdă fiind Conferinţa "Coborârea Duhului Sfânt" de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Paul Demişcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Gabriel I. (Oneşti "Sfinţii Petru şi Paul"); Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova").

Din Arhidieceza de București au participat:Cornelia Dragoste (București ”Sfânta cruce”), Geta Răchițeanu (București ”Sfântul Anton de Padova”), Rodica Babiuc (Câmpulung Mușcel ”Sfântul Iacob”), Alexandrina Burcea (Târgoviște ”Sfântul Francisc de Assisi”).

Grupa a II-a a fost reprezentată de Irina Rudics (Bălan ”Sfântul Ioan Nepomuk”), pr. Remus Ghiran (Turț ”Maica Milostivă”). 

Au mai participat Eva Maria Peter, preşedintele naţional, Erwin Josef Ţigla, preşedinte de onoare al Uniunii şi coordonator din partea Societăţii Internaţionale, Georgeta Ciobanu, referent pentru Romania, din partea Societăţii Internaţionale.

Întâlnirea a început cu rugăciunea specifică vincenţienilor, urmată de mesajul de salut,   prezentarea istoriei comunităţii catolice Adjudeni şi a activităţilor desfăşurate în conferinţa gazdă, prezentare făcută de Angela Dumea. 

Au urmat cuvintele de salut din partea oaspeţilor şi prezentarea temei spirituale a întâlnirii "Pelerini în anul milostivirii - slujirea în Biserică", de către părintele paroh Toma Encuţă.

Întâlnirea a continuat cu sfântă Liturghie concelebrată, prezent fiind şi părintele greco-catolic din Parohia "Maica Milostivă" din Turţ, Eparhia de Maramureş, unde activează o Conferinţă a Sfântului Vincenţiu de Paul.

Darea de seamă a activităţii Uniunii pentru anul 2015, făcută de doamna preşedintă a arătat că în România activează 31 de conferinţe cu 397 de membri, iar acţiunile întreprinse sunt, în totalitate, în spirit vincenţian. S-a pus accentul pe prezența la aceste reuniuni. Din 31 de conferința au fost prezente 15 conferințe. Acest lucru arată o lipsă de interes pentru aceste întâlniri. Domnul Erwin Tigla a adus în discuție rolul Uniunii Asociațiilor SSVP din România, de ce s-a format această Uniune. Cunoașterea rezultatelor și problemelor din conferință duce la dezvoltarea  activității noastre și la o ajutorare mai bună a săracilor.

Doamna referent Georgeta Ciobanu ne-a prezentat "Noua metodologie de accesare a fondurilor", prin proiecte de dezvoltare, pe termen lung, pentru ca toate conferinţele să devină autonome, din punct de vedere financiar.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea activităţilor din Conferinţe, unde s-au redat problemele cu care ne confruntăm dar și activitățile frumoase pe care le avem. Doamna Ana Doboș a propus ca întâlnirile de toamnă să se țină pe zone geografice:zona de est, sud și centrul țării. Deasemenea  a mai propus ca în anul 2017, anul când se sărbătoresc 400 de ani de carismă vincențiană, să avem o întâlnirea de sărbătoare. Domnul Erwin Țigla a intervenit și a susținut o cumulare a celor două evenimente; a întâlnirii președinților cu întâlnirea festivă de sărbătorire a celor 400 de ani de carismă vincențiană. Aceste propuneri au fost acceptate în unanimitate. Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea specifică  vincențienilor.

Iubirea şi slujirea aproapelui este centrul vocaţiei unui vincenţian, deci să continuăm ceea ce am început cu mare dăruire.

Adrian Petruț

imagini de la eveniment