Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România


Întâlnirea Familiei Vincențiene din dieceza de Iași

 

Sâmbătă, 30 aprilie 2016, în ,,Casa de reculegere,, Gaudium..... de la Traian, a avut loc întâlnirea Familiei Vincențiane din dieceza de Iași pentru a marca încheierea Anului colaborării din Familia Vincențiană. Aproape de membrii Conferințelor Sfântul Vincențiu de Paul din Adjudeni,Bălțați, Sfântul Anton Iași, Sfânta Tereza a Pruncului Isus Iași, Onești, Sfânta Tereza a Pruncului Isus Roman,Târgu Frumos și Tomești au fost surorile Maria Bambina, surorile sărace ,,Don Morinello,,, congregații care împărtășesc aceeași carismă vincențiană. Surorile de caritate ale Sfântului apostol Paul au dorit să ne fie alături deoarece colaborează foarte strâns cu mai multe conferințe din țară.

Întâlnirea a început cu prezentarea de către sora Tereza Ghiurcă a cuvântului de salut a preasfințitului Aurel Percă. Prin acest cuvânt suntem îndemnați să aprofundăm această carismă şi mai ales să găsim noi modalităţi de a o intensifica în acest An sfânt.

Pentru a ne introduce în temă, doamna Ana Doboș, membră a Conferinței Sfântul Vincențiu din Iași, a prezentat carisma acestui gigant al carități, Sfântul Vincențiu de Paul, și operele înfăptuite de el. S-a subliniat faptul că Sfântul Vincențiu și-a început activitatea împreună cu laicii și primul grup înființat de el a fost un grup de laici (Confreriile de caritate 1617).
Invitații noștri, sora Magdalena Hârbu(Fiică a carității), părintele Barta Szabolcs (preot lazarist) ne-au ajutat să înțelegem cum a colaborat SfântulVincențiu cu personalitățile importante din timpul său cu ajutorul cărora a reușit să fondeze două institute de viață consacrată (Congregația misiunii, Fiicele Carității).

În continuare s-au prezentat activitățile și istoricul ramurilor Familiei Vincențiene prezente la întâlnire. Sfânta Liturghie celebrată de păstorul diecezei de Iași, episcop Petru Gherghel, însoțit de îndrumătorii spirituali ai conferințelor Sfântul Vincențiu de Paul. În cuvântul său de predică părintele Toma Encuță, paroh la Adjudeni, ne-a încurajat în activitatea noastră și ne-a oferit ca exmplu viața și opera de caritate a Sfântului Vincențiu de Paul. PS Petru ne-a susținut în munca noastră de slujire a săracului și ne-a îndemnat să trăim vocația primită prin Botez, să participăm la operele de caritate, la misiunea bisericii locale și ne-a asigurat de sprijinul lui.
Pentru a marca importanța evenimentului preasfințitul ne-a acordat binecuvântarea episcopală și indulgența plenară pentru toți participanții.
După amiază au urmat discuții în grupe mici, fiecare a fost invitat să dea exemple concrete de colaborare în cadrul conferințelor SVP și cu alte ramuri ale Familiei Vincențiene. S-a amintit că în anul 2017 se împlinesc 400 de ani de carismă vincențiană și am fost invitați să ne gândim la modul în care vom sărbători acest eveniment; la nivel de parohie, diecezan sau național.

Ziua s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire pentru chemarea noastră de a-l iubi pe Isus slujind săracul.

Hușanu Francisc, Marilena Bartic

 

 imagini de la eveniment

interviul acordat Radio Maria cu ocazia acestui eveniment

prezentarea întâlnirii

cuvântul de salut a preasfințitului Aurel Percă

conferința: Colaborarea dintre sfântul Vincențiu de Paul și sfânta Luiza de Marillac

conferința: Sfântul Vincențiu de Paul și familia Gondi: Nașterea Congregației Misiunii 

articolul de pe Famvin.org

broșura ,,Familia Vincențiană, dieceza de Iași, 2016,,