Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

  “Să recunoaștem forța mântuitoare a săracilor…..să primim înțelepciunea misterului pe care Dumnezeu vrea sa ni-l comunice prin ei”

Sesiunea de formare, organizată de echipa formată la nivel naţional, coordonată de doamna Ana Doboş și compusă din sora Magdalena Hârbu (Fiică a Carității), fratele Celestin Farcaș (Frate Lazarist), seminaristul lazarist Adrian Maximilian Andrei, domnul Adrian Petruţ, și preoții spirituali ai conferințelor gazdă, s-a desfăşurat în două etape:

- Slatina, 11-12 iulie 2015, la Conferinţa "Naşterea Fecioarei Maria", preşedinte Lucia Fazakaș, asistent spiritual - pr. Gheorghe Coșa.Părintele Petru Păuleț (spiritualul Uniunii Naționale a S.V.P. România) a prezentat conferința "Evanghelizarea – harul și vocația proprie a Bisericii". Au participat într-o reţea de iubire vincenţienii din echipa de formare (Iaşi, Tg. Frumos) din Bucureşti, Slatina, Bocșa, Câmpulung Muscel.

Programul de la Slatina a fost stabilit în funcție de posibilitatea de participare a părintelui Petru Păuleț.

Prima zi de formare a început cu rugăciunea urmată de conferința: “Voi care vă mândriți că sunteți creștini, ce faceți voi?” a fost prezentată de sora Magdalena Hârbu și programul a continuat cu conferința"Evanghelizarea – harul și vocația proprie a Bisericii", prezentată de părintele Păuleț. Părintele ne-a precizat în expunerea sa că principiul fundamental al evanghelizării este harul. A menționat că tot harul a venit prin Cristos și că este foarte important să valorificăm harul sfințitor pe care ni-l dă Dumnezeu. Slujirea săracilor se face cu ajutorul acestui har și folosind arta ascultării, a însoțirii și a mărturisirii.

Programul a continuat după masa de prânz cu atelierele de lucru și s-a încheiat cu sfânta Liturghie animată de vincențieni.

 - Roman, 18 - 19 iulie 2015, la Conferinţa "Sf. Tereza a Pruncului Isus", preşedinte Paul Demișcă, asistent spiritual - părintele Pavel Chelaru. Au participat vincenţieni din conferinţele: Bălţaţi, Iaşi "Sfântul Anton de Padova", Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Târgu Frumos, Adjudeni, Bocșa, Onești  și părintele Mihai Daniel Farcaş, paroh la Târgu Frumos.

 Programul primei zile a fost deschis printr-o rugăciunea de început cu invocarea Duhului Sfânt, condusă de Sora Magdalena și seminaristul Adrian Maximilian Andrei, apoi au urmat două conferințe și după pauza de prânz au fost propuse ateliere de lucru și la final, ziua s-a incheiat cu recitarea Sfântului Rozariu, celebrarea sfântei Liturghii și cina. 

În prima conferinţă cu tema "Viziunea sfântului Vincențiu de Paul despre săraci", fratele Celestin Farcaş a vorbit despre privirea pe care o oferea Vincențiu de Paul săracilor din punct de vedere social, pastoral și mistic. S-a subliniat faptul că deși săracii din punct de vedere social au fost și sunt de multe ori nedreptățiți, Sf. Vincențiu nu se oprea în a-i sluji din punct de vedere pastoral și spiritual, vorbindu-le de marea iubire a lui Dumnezeu, oferindu-le posibilitatea de a nu se simți singuri și abandonați ci ca niște copiii aflați în  grija lui Dumnezeu. În încheiere, fratele Celestin a concluzionat spunând că săracii trebuie priviți cu ochii credinței pentru a-l vedea pe Isus prezent în ei. 

A doua conferința cu titlul “Voi care vă mândriți că sunteți creștini, ce faceți voi?” a fost prezentată de sora Magdalena Hârbu care a trasat “întâlnirile” cele mai importante ale Fericitului Frederic Ozanam cu familia, școala, decizia convertirii care l-a făcut să înțeleagă că darul credinței îi este oferit gratuit și nu îl poate trăi singur. De ceea, împărtășește bucuria convertirii cu o parte din colegii de facultatea și mai apoi înființează prima Conferință de caritate urmând exemplul Sf. Vincențiu de Paul și activitățile acestuia, considerând că el ca și creștin nu se poate lăuda doar cu faptele trecutului. Apoi apar “întâlnirile” cu persoanele care l-au ajutat să își urmeze planul său de lucru cu și pentru săraci, pe soția sa și sora Rozalie, fiică a carității. De asemenea, sora a vorbit despre credinţa de nestrămutat a fericitului Ozanam, credinţă care a stat la baza întregii sale vieţi. Sr. Magdalena a subliniat faptul că fără credință și iubire nu am reuși să facem nimic.

 După masa de prânz s-a lucrat în echipă participând la ateliere de lucru.

Atelierele au adus un suflu deosebit acestei sesiuni de formare. În atelierul ,,Prezentarea unei întâlniri a membrilor vincențieni în cadrul unei Conferințe” – coordonat de  sora Magdalena s-a încercat a se combina teoria cu practica și de aceea, pentru a înțelege mai bine cum trebuie să se desfășoare o întâlnire la nivel de conferință, ni s-a propus o sedință a unei conferințe fictive în care s-au trasat pas cu pas momentele importante precum și care trebuie să fie atmosfera între membrii Societății Sfântul Vincențiu de Paul. 

Atelierul ,,Vizita” - coordonat de Ana Doboș a oferit posibilitate vincențienilor să înțeleagă mai bine ce însemnă o vizită la domiciliu. Pregătirea vizitei cu o rugăciune, dragostea și bunăvoința cu care mergem în vizită ajută ca această întâlnire cu săracul să aducă roadele pe care ni le dorim.  

  Un alt atelier a fost realizat de Sora Magdalena, acesta a fost denumit " Ce oferim și ce primim de la săracii noștri în spiritul Evangheliei". Prin acest atelier s-a dorit  transformarea unei ”întâlniri  banale” într-o experiență  în lumina cuvântului lui Dumnezeu. Participanții au fost invitați să relateze un ”eveniment” din viața lor prin care s-au simțit atinși de Dumnezeu.

   Prin atelierul ”Studiu de caz” – coordonat de Adrian Maximilian Andrei  ni s-a prezentat un caz social pe care îl întâlnim frecvent în zilele noastre și noi vincențienii am încercat să găsim o soluție pentru a readuce liniștea în familia respectivă. 

 Ziua de Duminică a început cu Sfânta Liturghie animată de vincențieni. Părintele Chelaru ne-a vorbit foarte frumos despre bunătate și iubire, chiar dacă suntem în vacanță, concediu, să nu uităm să ne iubim aproapele.

 Ziua a continuat cu "Conferința Sf. Vincențiu de Paul – comunitate evanghelică și evanghelizatoare", prezentată de doamna Ana Doboş prin care ni s-a arătat importanța muncii în echipă, a prezenței la întâlnirile din cadrul Conferinței. Pentru a avea o întâlnire rodnică trebuie să parcurgem pașii:

-întâlnirea cu Cristos care este prezent în mijlocul nostru, ”Unde doi sau trei…”,

-întâlnirea cu Cuvântul său care este citit şi meditat (partea spirituală),

-întâlnirea cu bogăţia spirituală a celorlalţi membri (împărtăşirea Cuvântului) şi

-întâlnirea cu nevoile, grijile, problemele, dar şi speranţele şi bucuriile celor săraci (discutarea cazurilor)

    Atelierul de lucru: ,,Cine este săracul pentru noi, sărăcia spirituală și morală” coordonat de fratele Celestin Farcaș a trezit un interes deosebit în rândul participanților. Au fost discuții care ne-au ajutat să realizăm mai bine cine este săracul pentru noi, cum trebuie să privim săracul.

 Conferința "Evanghelizarea – harul și vocația proprie a Bisericii", prezentată de preotul spiritual din Conferinţa organizatoare, părintele Pavel Chelaru, ne-a ajutat să înțelegem că Biserica este a comunității și noi suntem ai Bisericii. Suntem în primul rând creștini și creștem în credință ca vincențieni,  suntem misionari ai Bisericii.

 Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune care s-a desfășurat într-un mod deosebit. Apa sfințită, cu care am făcut semnul sfintei cruci, ne amintește de Botezul nostru. Botezul ne este oferit de Biserică, iar noi avem datoria să mărturisim bucuria credinței, să dăm mai departe ceea ce am primit și noi la rândul nostru. Lumina care ne-a fost dată de părintele, de la lumânarea pascală, trebuie să ne însoțească și să ne lumineze calea către persoanele pe care le slujim. 

La terminarea sesiunilor de formare doamna Doboș a mulțumit participanților că  au oferit din timpul lor pentru acest  timp de formare dar mai important este faptul că și-au oferit acest timp pentru ei, toți participanții au plecat acasă cu un plus de credință,  prietenie și dragoste.

Mulţumim organizatorilor şi gazdelor pentru atmosfera caldă şi prietenoasă care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul formării.

 

Marilena Bartic, Adrian Petruț

mai multe despre eveniment

Slatina

Roman