Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Zi mondială de rugăciune în Familia Vincenţiană: 27 septembrie 2015

La propunerea superiorului general al Familiei Vincenţiene, pr. G. Gregory Gay, C.M., timpul cuprins între ziua de Rusalii, 24 mai 2015, şi 15 mai 2016, ziua aceleiaşi sărbători, va fi numit "Anul Colaborării Vincenţiene" în Familia Vincenţiană, pentru a reflecta, cu ceilalţi membri, la înţelegerea sensului de împărtăşire a carismei vincenţiene.

Tema "Anului Colaborării Vincenţiene " este "Împreună în Cristos, noi, vincenţienii, să facem diferenţa", stabilind şi atingerea a trei obiective:

1. Celebrare la nivel local si regional, care va include şi organizarea unei zile mondiale de rugăciune ce va avea loc duminică, 27 septembrie 2015, ziua comemorării sfântului Vincenţiu de Paul, părintele săracilor.

2. Întâlnire şi învăţare, ocazie unde, din experienţele de colaborare în slujirea săracilor, avem posibilitatea de a ne cunoaşte mai bine şi pentru a învăţa cât mai multe unii de la alţii.

3. Slujirea, unde membrii Familiei Vincenţiene vor împărtăşi din propriile experienţe de colaborare în slujirea săracilor.

Ramurile principale ale Familiei Vincenţiene sunt: Congregaţia pentru Misiune (lazarişti); Compania "Fiicele Carităţii"; Asociaţia Internaţională de Caritate; Societatea "Sfântul Vincenţiu de Paul".

Conform unui studiu început în 1995, intitulat "Arborele genealogic" şi realizat de o mişcare vincenţiană, astăzi, în lumea întreagă au rădăcini comune în spiritualitatea vincenţiană în jur de 268 de societăţi de viaţă apostolică şi institute de viaţă consacrată, 21 de asociaţii de laici şi 8 congregaţii anglicane.

În România, Familia Vincenţiană este prezentă prin:

  • Societatea "Sfântul Vincenţiu de Paul":
    • în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi sunt opt conferinţe în localităţile: Tomeşti, Iaşi (două), Bălţaţi, Târgu Frumos, Adjudeni, Roman şi Oneşti;
    • în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti sunt zece conferinţe în localităţile: Bucureşti (cinci), Câmpulung Muscel, Drobeta Turnu Severin, Piteşti, Slatina, Târgovişte;
    • în Dieceza de Timişoara sunt trei conferinţe în localităţile: Timişoara, Reşiţa şi Bocşa;
    • în Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia sunt zece conferinţe în localităţile: Bălan, Braşov, Covasna, Miercurea Ciuc (două), Plăieşii de Sus, Racu Ciuc, Misentea, Văcăreşti, Viţa;
    • în Episcopia Greco-Catolică de Maramureş este o conferinţă în localitatea Turţ.
  • Compania "Fiicele Carităţii" la Oradea,
  • Congregaţia "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitano şi Vincenza Gerosa" (Surorile Maria Bambina), la Bucureşti, Faraoani, Bacău, Iaşi.
  • Congregaţia "Surorile Carităţii «Sfânta Ioana Antida Thouret»" la Bucureşti
  • Congregaţia "Surorile Sărace ale Părintelui Vincenzo Morinello", cu prima denumire de "Surorile Săracilor ale Sfântului Vincenţiu de Paoli" la Huşi şi Craiova
  • Congregaţia "Surorile de Caritate «Sfântul Vincenţiu de Paul»: la Focşani şi Satu Mare
  • Comunitatea "Fraţii Carităţii" la Iaşi.

Colaborarea în Familia Vincenţiană are un caracter specific, izvorând din exemplul de viaţă a fondatorilor, care ne-au arătat că nu putem să-i slujim mai bine pe cei care trăiesc în sărăcie decât colaborând cu ei şi între noi.

"La un sărac să mergeţi ca la o casă aflată în flăcări" 
(Sfântul Vincenţiu de Paul)

"Aş dori să îmbrăţişez lumea într-o reţea de caritate" 
(Fericitul Frederic Ozanam)

Adrian Petruţ