Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Uniunea Asociatiilor Caritative 'Sf. Vincentiu de Paul' România

Întâlnirea de toamna a președinților conferințelor care fac parte din grupa I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România s-a desfășurat sâmbată, 8 octombrie 2011, la Pitești, în Conferința "Sfinții Apostoli Petru și Paul", fiind prezenți reprezentanții din conferințele din Arhidieceza de București și Dieceza de Iași.Pitesti 2011 1

Din Dieceza de Iași au participat: Petru Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia"); Ana Doboș (Iași "Sf. Tereza a Pruncului Isus"); Virgil Roca (Iași "Sf. Anton de Padova"); Anton Dîsca (Balțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sf. Anton de Padova"); Silvica Ghiuzan (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Angelica Mânecuță (Onești "Sf. Iosif").

A mai participat Eva Maria Peter, președintele national. Au fost și oaspeți parteneri din Anglia: Mary Abel, responsabilă cu parteneriatele SVP Anglia - SVP România, și Derek I., partener al Conferinței din Pitești.

Din partea Companiei "Fiicelor Carităţii" a participat sora Magdalena Harbu.

Întâlnirea a debutat  vineri, 7 octombrie 2011, în sărbătoarea Sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, cu recitarea Rozariului, cu participanții sosiți la întâlnire, împreună cu comunitatea din Pitești.

Întâlnirea de sâmbătă, 8 octombrie 2011, a început cu sfânta Liturghie concelebrată de pr. Iosif Cobzaru, paroh al Parohiei Pitești "Sf. Apostoli Petru și Paul", pr. Petru Pauleț, paroh la Câmpulung Mușcel și îndrumatorul spiritual al grupei I, și pr. Petru Turcanu, pensionar.

Pasajul din din Evanghelia după sfântul Matei 25,31-46, unde Isus le vorbește apostolilor despre "judecata de apoi": "Atunci împăratul le va spune celor de la dreapta sa: Veniti, binecuvântații Tatălui meu...Căci am fost flamând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost la închisoare și ați venit la mine".

După uimirea "aleșilor", Isus adaugă: "Împaratul le va raspunde:  ,,Adevăr vă spun că orice ați făcut pentru unul din frații mei cei mai mici, pentru mine ați făcutť".

La predică, părintele paroh a accentuat trei dimensiuni ale personalității sfântului Vincențiu de Paul: îndârjirea, dârzenia de a deveni slujitor al lui Cristos prin slujirea săracilor, în spirit evanghelic; om de acțiune, om practic, stralucit și eficace întreprinzator; om al rugaciunii și meditației. Această ultimă dimensiune, practicată în Conferințe, ne va permite sa devenim capabili de a-l recunoaște pe Dumnezeu în cei săraci.

Vincentiudepaul 01

Deschiderea lucrărilor s-a facut printr-o meditație susținută de pr. Petru Pauleț cu imperativul "Caritas Christi urgent nos", axată pe cuvintele evanghelistului Ioan "Dumnezeu este iubire și cine ramâne în iubire ramâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu ramâne în el" (1In 4,16). În prezentare s-a amintit și citat din enciclicele Sfântului Parinte papa Benedict al XVI-lea, Deus caritas est si Caritas in veritate, invitând asistența cu "Dragii mei, sa ne iubim unii pe altii, căci dragostea vine de la Dumnezeu și oricine iubește este născut de la Dumnezeu și îl cunoaște pe Dumnezeu" (1In 3,24).

Dupa frumoasa și expresiva meditație au urmat discuții cu aplicație la activitatea din conferințe. Prezentarea activităților prezente și viitoare din conferințe a fost făcută de fiecare președinte, insistându-se pe faptul că virtutea carității nu trebuie ascunsă, ci împartașită cu toți care vor să slujească celor mici și umili, având ca finalitate fortificarea lor în credință, speranță și dragoste.

A urmat prezentarea sesiuni de formare vincențiană din perioada 3-17 iulie 2011, din Franța, de Ana Dobos împreună cu sora Magdalena, în care s-a insistat pe pregatirea spirituală în toate conferințele, printr-o perioadă de reflexie și analiză asupra propriului itinerar de acțiune caritativă.

Dl. Derek a mulțumit pentru invitația de a fi prezent la întâlnirea cu reprezentanții SVP grupa I și ne-a împartășit din multele activități, asemănătoare cu ale noastre, dar la alt nivel, asigurându-ne de sprijinul lor.

Prezentarea facută de Mary Abel a arătat, printre altele, și problemele cu care se confruntă și Conferințele din Anglia: lipsa membrilor tineri care să ducă mai departe spiritualitatea sfântului Vincențiu de Paul, iar membrii în vârstă se străduiesc, din răsputeri, să continue această misiune.

Întâlnirea s-a încheiat cu dorința de a corespunde, cu toții, la afirmația sfântului Vincențiu de Paul: "Dragostea este inventivă la infinit".

Petruţ Adrian