Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Iaşi: Întâlnirea vincenţiană "Conferinţa Sfântul Vincenţiu de Paul - comuniune de viaţă, rugăciune şi slujire"

În zilele de 3 şi 4 august 2013 a avut loc la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi întâlnirea membrilor Societăţii "Sfântul Vincenţiu de Paul", pe tema "Conferinţa - comuniune de viaţă, rugăciune şi slujire", la care au participat 39 de vicenţieni din conferinţele: Bălţaţi, Iaşi "Sfântul Anton de Padova", Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Târgu Frumos, Tomeşti şi Răducăneni.

Programul fiecare zile a început cu sfânta Liturghie fiind urmată de mai multe conferinţe şi ateliere de lucru încheindu-se cu o rugăciune de seară făcută în comun.

În cadrul conferinţelor, sora Magdalena, din Compania "Fiicele Carităţii", a vorbit despre Conferinţele Sfântul Vincenţiu de Paul, formarea acestor conferinţe şi importanţa lor în Biserică. S-a pus accentul pe rolul laicului în cadrul asociaţiei şi pe importanţa rugăciunii făcută în comun ca sprijin în activitatea noastră în concordanţă cu spiritualul conferinţei. De asemenea, sora a vorbit despre credinţa de nestrămutat a fericitului Frederic Ozanam, credinţă care a stat la baza întregii sale vieţi. Doamna Ana Doboş, din Conferinţa "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Iaşi, a prezentat rolul fiecărui vincenţian în conferinţă, despre egalitatea şi fraternitatea dintre membrii şi despre iubirea ce este oferită săracilor. Relaţia de prietenie ce se leagă între membrii conferinţei îşi pune amprenta şi asupra celor pe care dorim să îi ajutăm vizitându-i regulat şi nu doar cu ocazia marilor sărbători creştine.

Conferinţa prezentată de părintele Alois Farţade, paroh la biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iaşi, l-a prezentat pe Isus ca prieten al săracilor. Această prezentare ne-a ajutat să vedem săracul aşa cum este el, indiferent de religie sau statut social.

Părintele Petru Sescu, paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Iaşi, ne-a vorbit în conferinţa sa despre virtuţile vincenţine în lumina evengheliei. Umilinţa, simplitatea, blândeţea, zelul şi mortificaţia sunt calităţi morale care caracterizează munca vincenţianului.

Conferinţele au fost urmate de ateliere de lucru. Munca în grupuri mai mici a dus la cunoaşterea mai bine a familiei vincenţiene şi a activităţilor din fiecare conferinţă.

Întâlnirea s-a încheiat prin participarea la rugăciunea comună organizată de domnul Adrian Petruţ din Conferinţa de la Târgu Frumos, prin care l-am implorat pe Duhul Sfânt să ne lumineze în activitatea noastră de vincenţieni.

Unitatea şi comunicarea dintre membrii tuturor conferinţelor zonale sunt esenţiale în gestionarea şi soluţionarea cazurilor propuse spre rezolvare, în final, s-a propus ca aceste întâlniri să fie organizate mai des.

Mulţumim organizatorilor şi gazdelor pentru atmosfera plăcută care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul întâlnirii.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul fotoIaşi: Întâlnirea vincenţiană "Conferinţa Sfântul Vincenţiu de Paul - comuniune de viaţă, rugăciune şi slujire"