Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Intâlnire vincenţiană naţională

Ziua de sâmbătă, 24 octombrie 2009, a însemnat pentru comunitatea din Târgu Frumos, judeţul Iaşi, bucuria celebrării a două momente de har şi de binecuvântare: organizarea de către Conferinţa "Sf. Anton de Padova" a întâlnirii de toamnă a preşedinţilor conferinţelor grupei I, din cadrul Uniunii Asociaţilor Caritative "Sf. Vincenţiu de Paul" din România, şi aşezarea statuii sfinţite a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes în noua grotă amenajată lângă biserica parohială. Cele două momente au fost binecuvântate de prezenţa PS Petru Gherghel.

Programul întâlnirii celor 15 preşedinţi ai conferinţelor sau a delegaţilor acestora a fost coordonat de   Eva Maria Peter, preşedintele naţional al Uniunii Asociaţilor Caritative "Sf. Vincenţiu de Paul" din România. Au participat Conferinţele din Arhidieceza de Bucureşti (Bucureşti-5, Târgovişte, Câmpulung Muscel, Drobeta-Turnu Severin) şi din Dieceza de Iaşi (Iaşi-2, Tomeşti, Bălţaţi, Adjudeni, Târgu Frumos, Oneşti).

După rugăciunea de dimineaţă şi recitarea Laudelor, lucrările întâlnirii au continuat cu două scurte consideraţii, prima prezentată de pr. paroh Iulian-Eugen Kropp, privind figura Mons. Vladimir Ghika (1873-1954), preot al lui Cristos şi apostol al carităţii, exemplu de slujire pentru "Anul Sfintei Preoţii".

A doua consideraţie, prilejuită de comemorarea anului jubiliar vincenţian - aniversarea a 350 de ani (1660-2010) de la moartea fondatorilor familiilorTg Frumos 2009 1 vincenţiene -, având titlu "Să ne amintim de sf. Vincenţiu de Paul şi de sf. Luiza de Marillac, doi mari profeţi ai carităţii", a fost prezentată de Adrian Petruţ. Prezentarea temei a arătat provocările timpului prezent, pentru familia vincenţiană, având în vedere că lumea de azi a dat naştere la noi forme de sărăcie, noi figuri ale sărăciei.

A urmat apoi deschiderea lucrărilor întâlnirii cu prezentările de activitate a fiecărei conferinţe pe anul 2009 şi a proiectelor pentru anul jubiliar 2010. Eva Maria Peter, preşedintele Uniuni Asociaţiilor Caritative "Sf. Vincenţiu de Paul", a prezentat Proiectul "Mobilitate europeană", referindu-se la schimbul de experienţă cu alte conferinţe din Europa.

Participarea Preasfinţitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, a constituit un moment de bucurie atât pentru participanţii la întâlnire, cât şi pentru comunitate. Liturghia solemnă a adunat la masa altarului, alături de Preasfinţitul Petru, o parte a îndrumătorilor spirituali ai conferinţelor.

Cuvintele Preasfinţitului au întărit speranţa noastră că slujirea vincenţiană este un dar pentru Biserică şi pentru lume, după exemplul sfântului Vincenţiu de Paul. Vincenţienii au animat întreaga Liturghie prin cântările special alese pentru acest moment, prin citirea lecturilor şi prezentarea darurilor.Tg Frumos 2009 2

Fiindcă luna octombrie este o lună mariană, după sfânta Liturghie a urmat sfinţirea noii grote şi a statuii sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Din iniţiativa părintelui paroh Iulian Kropp, grota se află amenajată în curtea Bisericii şi va fi un loc de reculegere pentru toţi aceia care o cinstesc pe preacurata Fecioară Maria.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frăţească, iar pentru doritori s-a organizat o interesantă excursie culturală în zona arheologică a Cucutenilor.

Imagini din această zi puteţi vedea în [ albumul foto ]

Adrian Petruţ