Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Reşiţa: Întâlnire naţională vincenţiană

În bucuria Învierii Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a garantat că toţi cei care merg pe calea arătată de el vor fi primiţi la destinaţia veşnic fericită, preşedinţii şi reprezentanţi din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România, din aproape toate cele 32 conferinţe ale uniunii, s-au reunit în zilele de 20 şi 21 aprilie 2012, la Reşiţa (la Conferinţa "Maria Zăpezii"), pentru întâlnirea anuală şi alegerea unui nou preşedinte naţional al uniunii.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Ana Doboş (preşedintă, Conferinţa "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iaşi), Petre Horlescu (preşedinte, Conferinţa "Sfântul Anton de Padova" Iaşi), Anton Dâscă, (preşedinte, Conferinţa "Coborârea Duhului Sfânt" Bălţaţi), Adrian Petruţ (preşedinte Conferinţa "Sfântul Anton de Padova" Târgu Frumos), doamna Ghiuzan (reprezentantă, Conferinţa "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni), Petru Rediu (preşedinte, Conferinţa "Fericitul Ieremia Valahul" Tomeşti), doamna Horodincă (reprezentantă, Conferinţa "Sfântul Iosif" Oneşti). Din partea Confederaţiei Internaţionale a Societăţii "Vincenţiu de Paul", a participat Erwin Josef Ţigla, preşedinte de onoare al Uniunii din România şi coordonator al Grupei Europa Centru-Est, care a şi condus alegerile.

Întâlnirea a debutat vineri, 20 aprilie, cu participarea la sfânta Liturghie, în bisericaResita "Maria Zăpezii", concelebrată de pr. paroh Jozef Csaba Pal, pr. Virgil Fechetă, îndrumător spiritual al uniunii, şi pr. Pavel Chelaru, îndrumător spiritual al Conferinţei "Sfântul Tereza a Pruncului Isus" Roman. La predică, pr. Virgil ne-a prezentat importanţa misiunii vincenţienilor, cea a iubirii ce trebuie să o manifestăm faţă de alţii şi să fim exemplu de trăire a credinţei, pentru aproapele nostru în locul în care trăim: la muncă, în familie sau acolo unde ne aflăm. Inaugurarea festivă a lucrărilor întâlnirii s-a făcut la Centrul Social "Frederic Ozanam", rod al activităţii cu copii a membrilor Conferinţei "Maria Zăpezii" din Reşiţa, care îşi serbează anul acesta 20 de ani de la înfiinţare. Darea de seamă a activităţii uniunii, pentru anul 2011, prezentată de preşedintele uniunii, prof. Eva Maria Peter, a arătat printre altele şi actualitatea cuvintelor fericitului Frederic Ozanam, unul din întemeiorii, în spiritul sfântului Vincenţiu de Paul, a conferinţelor actuale: "Problema care frământă lumea de astăzi este una socială. Este vorba de lupta dintre cei care nu au nimic şi cei care au prea mult. Este o ciocnire violentă între abundenţă şi sărăcie care face să se cutremure pământul de sub picioarele noastre. Datoria noastră de creştini este aceea de a ne arunca între aceste două tabere pentru a realiza prin iubire ceea ce dreptatea singură nu poate înfăptui" (Frederic Ozanam, 1838).

Sâmbătă, 21 aprilie 2012, lucrările întâlnirii au început cu sfânta Liturghie concelebrată, urmată de recitare sfântului Rozariu de către vincenţienii prezenţi, în limbile română, maghiară şi germană. A urmat alegerea, pentru un nou mandat de preşedinte naţional al uniunii, a prof. Eva Maria Peter. Lucrările au continuat cu prezentarea activităţilor curente din conferinţele prezente la întâlnire şi a proiectelor anului 2012 . Concluziile finale ale întâlnirii au arătat că suntem vincenţieni, ca să dăm mărturie despre Isus prezent în cei săraci şi marginalizaţi aşa cum spunea şi sfântul Vincenţiu de Paul: "Strălucirea carităţii voastre să fie o lumină strălucitoare a credinţei în fapte".

Imagini din această zi puteţi vedea în [ albumul foto ]

Petruţ Adrian