Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Bucureşti: Conferinţă naţională vincenţiană

Întâlnirea naţională a preşedinţilor conferinţelor care fac parte din grupa I şi a II a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-a desfăşurat în zilele de 31 mai şi 1 iunie 2013, la catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Petru Rediu (Tomeşti "Fericitul Ieremia"); Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Silvica Ghiuzan (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Angelica Mânecuţă (Oneşti "Sfântul Iosif") şi Paul Demişcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Au mai participat Eva Maria Peter, preşedintele naţional, părintele Virgil Fechetă, paroh la Slatina - Timiş, jud. Caraş-Severin (îndrumătorul spiritual al Uniunii Naţionale Vincenţiene), părintele Ioan Ciobanu (paroh la catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti), părintele Pavel Chelaru (paroh la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Întâlnirea de vineri, 31 mai 2013, a început cu sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoţi, urmată de mesajul de salut al doamnei preşedinte Eva Peter şi a continuat cu o meditaţie spirituală intitulată "Monseniorul Vladimir Ghika, martir pentru credinţă", susţinută de doamna Dalia Popescu. După această meditaţie s-a rostit rugăciunea vincenţienilor laici urmată de darea de seamă pe anul 2012, prezentată de doamna Eva Maria Peter. Seara s-a încheiat cu discuţii libere pe tema acestui raport anual al conferinţei naţionale, persoanele prezente punând accent deosebit pe ideea integrării a cât mai multor copii şi tineri voluntari care să susţină şi să ducă mai departe spiritul caritativ în conformitate cu statutul şi calitatea asociaţiei vincenţiene în profunzimea convingerilor lui Frederic Ozanam.

Ziua de 1 iunie a început dimineaţă la ora 9.00 cu o sfântă Liturghie concelebrată după care reprezentanţii conferinţelor prezente s-au reunit din nou pentru o noua sesiune de comunicări. Anul 2013 este marcat de o serie de evenimente importante fiind anul bicentenarului naşterii lui Frederic Ozanam. Cu această ocazie, doamna Eva Peter a prezentat punctele importante ale vizitei în Franţa, cu ocazia manifestărilor omagiale dedicate acestui eveniment, a unei delegaţii formată din câţiva preşedinţi ai conferinţelor "Sf. Vincenţiu de Paul" din România din perioada 19-20 aprilie 2013. Continuând pe aceeaşi linie, doamna Mariana Pereşi a subliniat momentele cheie ale vizitei la Centrul Internaţional al Uniunii Vincenţiene şi la Sorbona a aceleiaşi delegaţii.

Punctul culminat al sesiunii de dimineaţă a fost prezentarea făcută de Ana Doboş a celor două broşuri: "200 ani de la naşterea fericitului Frederic Ozanam" realizată de doamna Ana Doboş de la Conferinţa "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi, şi "Fericitul Frederic Ozanam - Un sfânt laic pentru timpurile noastre" scrisă de fr. Celestin Farcaş, sr. Magdalena Hârbu şi pr. Cristinel Andrei, broşură editată la Berceau, Franţa, cu sprijinul Congregation de la Mission, Province de Toulouse. După prezentarea primei broşuri s-a adus la cunoştinţa celor prezenţi şi formarea vincenţiană de la Berceau, Franţa, care a avut loc în perioada 23 aprilie - 5 mai 2013. Doamna Ana Doboş a subliniat că această formare a adus un plus de spiritualitate vincenţiană tuturor participanţilor, plus care va fi transmis tuturor vincenţienilor din România şi persoanelor sărace pe care noi le îngrijim.

Dupa-amiaza zilei de 1 iunie a fost marcată de prezentarea activităţilor conferinţelor vicenţiene prezente, s-a pus accentul pe spiritualitatea cât şi caritatea celor în slujba cărora ne aflăm contribuind astfel la înaintarea lor pe drumul credinţei cu speranţă şi dragoste.

La finalul acestei întâlniri naţionale, pr. Virgil Fechetă a propus o listă de idei pentru o mai bună cunoaştere şi dezvoltare a activităţii conferinţelor evidenţiind necesitatea deschiderii unei linii de comunicare mai uşoară prin intermediul cărţilor poştale aniversare, a calendarelor aniversare, precum şi comunicarea electronică în diverse ocazii şi evenimente; înfiinţarea unui grup de traducători pentru a realiza traducerile textelor scrisorilor existente în limba franceză ale fericitului Frederic Ozanam. Sesiunea s-a încheiat cu anunţul pentru următoarea întâlnire naţională de toamnă de la Slatina din luna septembrie 2013.

Iubirea şi slujirea aproapelui este centrul vocaţiei unui vincenţian, deci să continuăm ceea ce am început cu mare dăruire.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto31 mai - 1 iunie: Bucureşti: Conferinţă naţională vincenţiană