Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Bucureşti: Conferinţa Naţională a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România

În cadrul Anului jubiliar pentru familia vincenţiană prilejuit de aniversarea a 350 Bucuresti 2010de ani de la moartea sfântului Vincenţiu şi a sfintei Luiza, reprezentanţi din conferinţele Asociaţiei Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-au reunit, în zilele de 14 şi 15 mai 2010, la Bucureşti, la biserica "Sfânta Cruce", pentru întâlnirea anuală.

Au participat reprezentanţi din aproape toate conferinţele uniunii, dintre cele 32, care sunt constituite juridic.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Daniel Lungu, preşedintele conferinţei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi, Petre Horlescu, preşedintele conferinţei ,,Sfântul Anton de Padova" din Iaşi, Anton Dâscă, preşedintele conferinţei "Coborârea Duhului Sfânt" din Bălţaţi, Adrian Petruţ preşedintele conferinţei "Sfântul Anton de Padova" din Târgu Frumos, Silvica Ghiuzan, preşedintele conferinţei ,,Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni, Petru Rediu, vicepreşedintele conferinţei "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomeşti, Angelica Mînicuţă, preşedintele conferinţei "Sfântul Iosif" din Oneşti.

Din partea Companiei "Fiicelor Carităţii" a participat sora Magdalena.

Din partea Congregației Misiunii sau a Lazariştilor au participat părintele Ion Rus şi fratele Celestin Farcaş.

Din partea Confederaţiei Internaţionale a Conferințelor "Sfântul Vincenţiu de Paul", a participat Erwin Josef Ţigla, preşedinte de onoare al Uniunii din România şi coordonator al Grupei Europa Centru-Est.

Programul întâlnirii a cuprins:

- meditaţia "Anul jubiliar Sfântul Vincenţiu de Paul. Vocaţia Vincenţiană", prezentată de sora Magdalena;

- "Scurt itinerar pentru aprofundarea spiritualităţii vincenţiene" prezentat de părintele Ioan Rus şi fratele Celestin Farcaş;

- raport al activităţii Uniunii pe anul 2009, prezentat de preşedintele uniunii, Eva Maria Peter;

- programul "Mobilitate Europeană": activităţi derulate în anul 2009: vizita persoanelor de la centrul de surdo-muţi din Slatina la Newcastle/Anglia; vizitarea Centrului "Frederic Ozanam" din Reşiţa de un grup din Miskolc/Ungaria, prezentat de Anca Busuioc, respectiv Gheorghiţa Elfride;

- prezentarea activităţilor din anul 2009 din Conferinţe şi a proiectelor anului 2010.

Din meditaţiile prezentate, am concluzionat că spiritualitatea vincenţiană nu este o doctrină, ci o întâlnire a omului cu misterul de iubire a Fiului lui Dumnezeu care s-a făcut om şi este prezent în fiecare.

Vincenţiu ne dovedeşte ca el l-a întâlnit cu adevărat pe Cristos. Vincenţiu nu a perceput vocea lui Cristos decât atunci când s-a aflat faţă în faţă cu umanitatea suferindă a săracilor, a înfometaţilor, avidă după pâine şi cuvânt. Privind la săraci, l-a găsit pe Cristos.

Sfântul carităţii, în evanghelizarea săracilor a parcurs următorul itinerar misionar:

- A vedea. A fi bun observator al societăţii, al modului în care sunt trataţi săracii, condiţiile lor de viaţă: Cristos în săraci.

- A studia modalităţi de a schimba aceste condiţii de viaţă, întrebându-ne asupra motivaţiilor şi căutând proiecte realizabile: Cristos pentru săraci.

- A fi milostivi. A avea compasiune pentru fraţi, a se pune în locul său. Cristos cu săracii.

- A acţiona. A pune mâna pe coarnele plugului, a fi samariteanul care îngrijeşte rănile. Cristos iubeşte săracii.

A fi vincenţian înseamnă a trăi la modul concret învăţăturile şi poruncile Domnului nostru Isus Cristos în ceea ce-i priveşte pe săraci.

Adrian Petruţ