Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

       Într-o serie de trei prezentări video, părintele  Tomaž Mavrič, c.m. ne invită să ne concentrăm reflecția asupra a trei obiecte ce au aparținut sfântului Vincențiu de Paul: mantia, pălăria și sandalele.

Prezentarea materialului video

    Pentru noi anul 2017 este anul carismei. Spre deosebire de alți fondatori, Sfântul Vincențiu nu a avut  viziuni mistice. În două momente importante din viața lui s-a lăsat surprins de Duhul Sfânt care l-a făcut să-și pună întrebări și să se lase provocat de două forme diferite de sărăcie: oamenii mor de foame… oamenii se osândesc pentru că nu cunosc adevărurile necesare pentru mântuirea sufletului.  Adică foame de Cuvântul lui Dumnezeu și foame de pâine… două forme de foamete din care rezultă o moarte dublă: moartea trupului și moartea sufletului. După ce în primii zece ani de viață preoțească a comis mai multe greșeli, greșeli pe care le mărturisește într-o scrisoare adresată mamei sale și în care vorbește despre o pensie cinstită care să-i permită să-și continue viața alături de ea (cf. Coste I, pag. 15-16), viața lui se focalizează pe grija față de săraci prin slujirea carității, Vincențiu începe să descopere un nou sens al vieții. Folleville și Châtillon au fost două răscruci în care sfântul Vincențiu l-a întâlnit pe Dumnezeu. După aceste evenimente se angajează într-o misiune ce va da sens și orientare specială întregii sale vieți… și vieții noastre ca membri ai Familiei Vincențiene.

     La începutul acestui an sfânt, anul carismei, sau poate ar fi mai bine să spunem anul jubiliar, Pr. Tomaž Mavrič, c.m.,  superiorul general al Congregației Misiunii, luând în considerare sugestiile unui confrate, pr. Luigi Mezzadri, a hotărât să comunice cu celelalte ramuri ale Familiei Vincențiene prin intermediul unor scurte materiale video accesibile pe toate rețele sociale. Va începe cu meditații despre pelerina, pălăria și încălțările sfântului Vincențiu. Aceste obiecte au fost scoase din Franța în timpul Revoluției Franceze și puse la adăpost sigur în Casa Provincială din Torino unde sunt păstrate și astăzi.  Cu aceste relicve în mână, superiorul general ne amintește că întotdeauna carisma vincențiană  ne mișcă pe fiecare în mod profund și suntem invitați să ne amintim și să contemplăm ”stânca din care am fost tăiați și cariera de piatră din care am fost scoși” (Isaia 51.1) Aceste prezentări video vor fi urmate și de altele pe diferite teme și din diferite locuri: Folleville, Châtillon, Château-l’Evêque, Dax… locuri semnificative în istoria misiunii și activității sfântului Vincențiu și care continuă să aibă și astăzi o importanță și un impact deosebit asupra carismei noastre. 

   Cu aceste materiale video publicate pe diferite rețele sociale arătăm lumii întregi că astăzi, după 400 de ani, carisma vincențiană este și vie și activă. 

traducere

sora Magdalena

 

  • Pălăria sfântului Vincențiu

              material de prezentare

              prezentare video

  • Mantia sfântului Vincențiu

              material de prezentare

              prezentare video

  • Sandalele sfântului Vincențiu

              material de prezentare

              prezentare video

 

 

 materiale transmise de sora Magdalena