Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Mesajul Superiorului General, Pr. Tomaz Mavric, CM, la începutul aniversării a 400 de ani de carismă vincențiană 

Rome, January 25, 2017

 Carta Mavric 25 Ene Fb

Tuturor membrilor Familiei Vincențiene

 

Anul Jubiliar- Aniversarea a 400 de ani de carismă vincențiană

Dragi membri ai Familiei Vincențiene,

Harul și pacea lui Isus să fie pururea cu noi!

 

     Inima mea este plină de mulțumire și bucurie pentru acest  dar venit din cer permițând întregii Familii Vincențiene să celebreze, pe parcursul întregului an 2017, aniversarea a 400 de ani de carismă vincențiană, care a marcat dragostea necondiționată a lui Isus asupra lumii de-a lungul ultimilor 400 de ani și continuă să facă acest lucru și astăzi!

     Pe parcursul acestui an, Familia Vincențiană va alege date diferite pentru a începe festivitățile. Unii deja au început. Unii vor începe mai târziu. Dar este o dată calendaristică, care reprezintă motivul începerii celebrării, pentru calea sfântului Vincențiu, începutul carismei vincențiene: 25 ianuarie în satul Folleville, Franța.

     În acest sat mic sfântul Vincențiu a descoperit sărăcia spirituală a oamenilor de la sate. Câteva luni mai târziu, în orașul Chatillon, el va descoperi sărăcia materială care a dat naștere primelor Confrerii ale Carității, cunoscute astăzi ca AIC, cei care acum sunt martori  ai carității vincențiene din jurul lumii.

     El a început prin a încuraja pe alții să-și schimbe propria viață începând cu sufletul, pentru a ajunge la oamenii din jurul lor, care au nevoi materiale. În același timp, experiența propriei sale convertiri, dedicându-se în totalitate  ajutorului spiritual și material al săracului și colaborarea cu foarte multe persoane, care l-au urmat, au făcut ca Evanghelia să fie o realitate aici și acum pentru milioane și milioane de oameni pe tot parcursul celor 400 de ani care au trecut de la acel moment. Această misiune nu se va sfârși până când Caritatea nu va fi globalizată, până când Caritatea nu a îmbrățișat toate colțurile lumii și a atins inima fiecărui om!

      Tema Anului jubiliar, care ne va însoți pe parcursul celor 12 luni este: "Am fost străin și tu m-ai primit ...."

       În toate colțurile lumii, la nivel internațioanal, național, local există deja numeroase și incredibile inițiative ale  Familiei Vincențiene pentru a sărbători aniversarea a 400 de ani de carismă vincențiană și sunt sigur că vor mai fi și alte inițiative. Toate acestea au  la bază cuvintele  lui Iisus luate din Matei 25: 31-46 atât de dragi vincențienilor și tuturor celor care îmbrățișează carisma sfântului Vincențiu de Paul: ,,Am fost străin și tu m-ai primit ...."

       În timp ce privim din exterior strigătul săracului, nu trebuie să uităm să privim în interiorul nostru, la strigătul săracului din noi, la sărăcia din interiorul nostru care strigă după ajutor, pentru libertate, pentru recunoaștere.

        Sântul Vincențiu a acceptat și recunoscut propria sa  sărăcie acest lucru l-a  dus la purificarea propriei inimi, inima care apoi bate atât de puternic pentru persoanele aflate la marginea societății. Metoda lui Vincențiu de a aborda o persoană nu era una teologică de deasupra, ci se apropia de ei prin sărăcia lui însuși, abordarea prin teologia de jos.  Roadele de durată a acestor ani sunt văzute în mii și mii de membrii ai numeroaselor ramuri ai Familiei Vincențiene care au trăit înaintea noastră, au urmat calea lui Vincențiu, carisma vincențiană, cu cea mai bună pricepere. Acum este rândul nostru.

        Pe lângă numeroasele inițiative  care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2017, pentru a celebra aniversarea a 400 de ani de carismă vincențiană, aș dori să încurajeze și să provoc fiecare membru al Familiei Vincentiene, fiecare dintre noi, să vină cu mai multe inițiative. Inițiativa nu este nouă. Mulți vor lucra din greu la această inițiativă pe diferite niveluri în diferite părți ale lumii, într-un mod special în timpul acestui an jubiliar. Pe de o parte, inițiativa este veche, foarte veche; pe de altă parte, ea este mereu nouă, mereu nouă, la fel ca Evanghelia!

       Eu vorbesc despre noi vocații la viața consacrată în diferitele congregații din  Familia Vincențiană  și pentru noi membri ai filialelor sale laice. Este clar că inițiativa vine întotdeauna de la Isus, dar este necesar să fim deschiși la chemarea lui Isus  la viața consacrată sau alți membri, persoanele laice, în alte ramuri ale Familiei Vincențiene, în cel mai deplin mod posibil, pentru ca apelul respectiv să devină o realitate.

        Inițiativa este ca: fiecare dintre noi, în grup sau individual, va stabili pentru el însuși sau pentru ea însăși, în cursul acestui an, un obiectiv concret:să se roage, să fie atent, să privească, să încurajeze, și să invite un candidat nou pentru viața consacrată pentru una dintre Congregațiile Familiei Vincențiene sau să se alăture în calitate de laic la una dintre ramurile sale. Este ceva ireal?  Este ceva fantastic? Cu Isus totul este posibil!

       Prin această inițiativă, sperăm la mai multe vocații noi și voluntari care vor veni  în timpul anului jubiliar. Alții ni se vor alătura în anii care vor veni, ca rod al aniversării a 400 de ani de carismă. Cu Isus nimic nu este imposibil, și suntem invitați să facem totul pentru a coopera cu El. Providența va face restul. Este clar pentru noi că trebuie să avem inițiativă și să ne lăsăm provocați.  Acest obiectiv îl are fiecare membru al Familiei Vincențiene: mă ofer pe mine ca instrument în mâna lui Isus pentru a aduce un candidat nou în Congregația din care fac parte. Membrii ramurilor laice ale Familiei Vincentiene, de asemenea, fac același lucru în scopul de a aduce un nou voluntar pentru propria lor sucursală în acest an jubiliar. Nimic mai mult, dar nimic mai puțin! Să mergem mai departe în acest an de grație cu ceea ce ne spune sfântul  Vincențiu de Paul:

      ,,Vă doresc o inimă și o dragoste tinerească pentru El care ne iubește fără oprire și la fel de blânzi ca și cum El doar ar fi început să ne iubească. Iubirea lui Dumnezeu este mereu nouă și plină de varietate, deși El nu se schimbă niciodată.” (Scrisoarea 288, CCD I, 408).

 Fie ca anul jubileului să fie însoțit de mijlocirea Fecioarei Medalia Miraculoasă, Sfântul Vincențiu de Paul, și toți ceilalți Sfinți și Fericiți ai Familiei Vincentiene.

 

Fratele vostru în sfântul Vincențiu,


Signature P G

    

 

 

 

 

 

 adaptare în limba română

Ana DOBOȘ