Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

                                    Secțiunea permanentă 8-9 iunie 2014

                                                Lisabona, Portugalia

                                    Raport al reuniunii Secțiunii permanente

                                    Duminică 8 și Luni 9 iunie (dimineața) 2014

Prezența

Membrii Secțiunii permanente : Dr. M. Thio, B. O’Reilly, L. Fitzpatrick, J. Spiewak, C. Victory

(représentant A. Thornton), J. H.Y.Lee, M-F. Salésiani-Payet, Sister M. McGuire, T. Wilson, J. Makwinja, P.Ehiagwina, B. Ondigui Fouda, J. Pandian, A. Zoghbi, T. Tan, E. Keane, R. Lima de Oliveira, J. A. Gonzalez Kuehne, L. Even, E. Ţigla, D. Williams, A. Muir.

 

Membrii prezenți :

Belgia (L. Even), Brazilia (E. Fernandes Figueiro), Canada (J.N. Cormier), Anglia și Țara Galilor (A.Abel), China Hong Kong (M. Yeung), Franţa (B. Ousset), Ghana (Frank Vittor), India (V.M.J Balaswamy reprezentat de J. Pandian), Italia (C. Nodari), Irlanda (M. Bushnell reprezentând pe Geoff Meagher), Portugalia (A. Correia Saraiva), Scoţia (J. McKendrick), Spania (M. Tellez), Thailanda (J.C. Vaivutivet), Statele Unite (S. Gilbert), Zambia (C. Chanda).

 Traducători: A. de Viu Echevarria, A. Reis, S. Vasconcelos, B. Parsons, M. Carbajo si E. Vargas.

 Secretar: CH de Parseval.

 Absenți motivați : S. Gramajo, K. Hila, A. de Tarrazi.

 

RUGĂCIUNE ȘI MESAJ DE DESCHIDERE

Sora Maureen McGuire, Consiliera noastră spirituală, a condus rugăciunea de deschidere.

 

Mesajul de deschidere al Președintelui Consiliului Național din Portugalia :

Antonio Correia, Președinte al Consiliului Național din Portugalia, a mulțumit CGI pentru alegerea Portugaliei ca loc al reuniunii. Antonio a descris evenimentele și activitățile organizate în Portugalia, unde numărul Conferințelor a crescut datorită formării oferite în țară.

 Mesajul de deschidere al Preşedintelui General :

Dr. Michael Thio, Președinte General, a mulțumit călduros lui Antonio Correia și echipei sale pentru aportul adus organizării acestui eveniment. El i-a salutat în mod special și le-a urat un bun venit tuturor celor care au venit pentru prima dată la această reuniune și anume : noul Președinte al Consiliului Național al Thailandei, Joseph Chaiwat Vaivutivet; noua Președintă a Consiliului Național din Brazilia, Emilia Fernandes ; noul Președinte al Consiliului Național al Scoției, James McKendrick.

De asemenea,  le-a urat bun venit și Vicepreședintei Consiliului Național din Australia, Claire Victory, care îl reprezenta pe Anthony Thornton și Directorului Executiv al SSVP SUA, Davis Barringer, în calitatea de conferențiar invitat.

 

Intervenția spirituală a Sorei Maureen McGuire

Sora Maureen McGuire a invitat participanții să reflecteze pe o temă specifică : Consilierul spiritual în sânul Societății Sf. Vincent de Paul : rolul său, calitățile sale, ce ar trebui să facă și ce ar constitui o pregătire eficace pentru el/ea.

 

DISCURSUL DE DESCHIDERE AL PREȘEDINTELUI GENERAL (Dr.Michael Thio)

Președintele General, Dr. Michael Thio, a început prin a descrie angajamentul, munca remarcabilă și realizările obținute de către membrii Structurii Internaționale care au făcut tot ce e posibil în interesul Societății. După aceea, a făcut un scurt rezumat al discuțiilor purtate la reuniunea Biroului din martie 2014 și a muncii sale din cursul anului.

 

Noi avem în CGI o Comisie reprezentativă pe lângă Națiunile Unite, iar Societatea a fost acreditată anul trecut cu statutul de ONG al Națiunilor Unite sub auspiciile Consiliului Economic și Social (ECOSOC). Ea a fost compusă din Edmund Keane, care reprezintă CGI la New York, din Brian O’Reilly și din Marie-Françoise Salésiani-Payet, care reprezintă CGI la Geneva, și, în final, de Amin de Tarrazi, care reprezintă CGI la UNESCO la Paris. Președintele General este și Președintele acestei Comisii. 

CGI a produs un DVD intitulat « Fire invizibile », care prezintă, într-o formă condensată, activitățile CGI și modul cum le face mai bine cunoscute în lume. Acest DVD a fost trimis tuturor Consiliilor Naționale/Superioare și Consiliilor Asimilate pentru ca aceștia să facă copii pe care le vor trimite Conferințelor lor. Este disponibil în variantele franceză, spaniolă, portugheză și engleză. 

Din păcate, am fost nevoiți să îndepărtăm, după o anchetă aprofundată și în strânsă colaborare cu Consiliul Național și cu CGI, pe confrații dintr-o țară, datorită gravelor nereguli și a unei proaste gestionări a muncii lor. 

Formarea și programul de formare inițiat de CGI ne-a permis să formăm aproape 85%din Președinții Consiliilor Naționale/Superioare și a Consiliilor Asimilate din întreaga lume. 

Dorim să mulțumim tuturor donatorilor generoși din lumea întreagă. CGI a primit peste 1,3 milioane ca urmare a apelului nostru pentru Filipine (catastrofa taifunului Yolanda). În prezent, peste 500 de case au fost eliberate și multe altele suntîn construcție. Proiecte promovând autosuficiența și care contribuie la Schimbarea Sistemică sunt deja implantate și altele vor urma.

 Președintele General, Dr. Michael Thio, i-a prezentat pe cei doi noi membrii ai Biroului: Julien Spiewak, noul Secretar General, și Karl Hila, noul Vicepreședinte Internațional pentru Tineret.

 

APROBAREA RAPORTULUI REUNIUNII DIN 9-10 IUNIE 2013

Raportul reuniunii de la Roma a fost aprobat în unanimitate, fără nici o modificare.

 

RAPORTUL VIZÂND PLANUL STRATEGIC (Terry Wilson)

Terry Wilson, vicepreședintele pentru Planul Strategic, a furnizat informații și idei care pot fi utilizate de către Consiliile Naționale în elaborarea propriului lor Plan Strategic: cum să-și stabilească propria Viziune, Scopurile și Planul lor de Acțiune. De exemplu, el a descris Planul Strategic al CGI. 

RAPORTUL PRIVIND COMUNICAREA(Hélène AFRIAT, reprezentându-l pe Sebastian GRAMAJO)

Hélène Afriat, Webmaster, în legătură cu un comitet de muncă compus din Sebastien Gramajo, Vicepreședinte Internațional pentru Comunicare, din Jean Tirado, Bruno Fabre și Catherine Bonnet, și cu ajutorul unei companii externe, a reconstruit integral noul site Internet. Site-ul nostru www.ssvpglobal.org este disponibil, din aprilie 2013, în trei limbi : franceză, engleză și spaniolă, iar portugheza si chineza s-au adăugat din septembrie 2013. Publicul de limba portugheză este in rapidă creștere.

Au fost instalate și module complementare precum E-shop, o bibliotecă de fotografii și o videotecă. Acest site Internet trebuie să fie vitrina CGI. O nouă rubrică, de care se vor ocupa Sora Maureen McGuire și Anne Wintemberger, este consacrată Spiritualității. Puteți găsi acolo numeroase subiecte despre sfinții patroni, rugăciunile și gândurile lui Ozanam etc.

O pagină de Facebook a fost deschisă pentru a răspunde nevoilor anumitor țări care nu-și pot crea  propriul site web sau pentru care accesul la Facebook de pe telefonul mobil este mai răspândit decât conexiunile standard. Este și o legătură rapidă între tinerii adulți. Publicăm bilunar un Newsletter.

Lucrăm în prezent la o broșură care prezintă CGI.

 

RAPORT PRIVIND STRUCTURA  INTERNAȚIONALĂ (John H Y Lee)

John H Y Lee, Vicepreședinte pentru Structura Internațională a făcut un scurt raport vizând Structura Internațională : componență (membrii Biroului, Vicepreședinții Teritoriali Internaționali, Coordonatorii etc.), rolul lor : asigurarea legăturii și coordonarea activităților Societății în lume, transmiterea directivelor/politicii Consiliului General Internațional (CGI), rezolvarea situațiilor de criză, coordonarea celor mai mari programe de ajutor în urma catastrofelor naturale, implantarea Societății în noi țări, gestionarea relațiilor internaționale de parteneriate și a proiectelor internaționale speciale. John Lee a reluat totodată concluziile reuniunii Vicepreședintilor Teritoriali Internaționali din ziua precedentă (noi trebuie să fim lideri, parteneri și servitori, susținători).  

 John Lee a prezentat un raport asupra propriilor sale activități din cursul anului și, îndeosebi, vizitarea unei ferme de orez din Mozambic, a unor cămine de bătrâni din Ruanda și Taiwan.

John Lee a descris apoi munca tuturor membrilor Structurii, incluzând proiectele internaționale speciale și Comisia pentru Parteneriate. În martie, CGI a decis dizolvarea Comisiei Vinpaz dar lărgindu-și munca cu ajutorul « Coordonatorilor de Proiecte Speciale » care își raportează activitatea  Vicepreședinților Teritoriali Internaționali în 11 regiuni. Fiecare din cele 112 țări a numit un Coordonator Național pentru Parteneriate. John Lee a împărtășit și ultimele noutăți legate de China. Ca urmare a instalării noului Papa Francisc, situația a evoluat : Vaticanul și guvernul chinez au corespondat asupra situației catolice din China.

 În concluzie, John Lee a dat explicații privind progresul formării « în cascadă ». În iunie 2014, toate regiunile ar fi trecut prin Formare. Totuși, din cele 149 de țări în care suntem prezenți, doar 98 de Președinti Naționali au fost formați. Trebuie să reflectăm la mijloacele de a răspunde țărilor care n-au participat încă la formare. Trebuie să  dezvoltăm relațiile între Președinții Naționali și VPTI. VPTI au nevoie de susținerea țărilor dar și a membrilor Biroului.

 Sugestii/întrebări ale adunării :

Nicaragua a primit o donație generoasă după ultima catastrofă. Oamenii au apreciat faptul că această generozitate vine din inimă.

Există în SUA persoane originare din lumea întreagă și care au o mare experiență. În ce mod ar putea ele să-și ajute țările de origine ? Pentru țările care au mare nevoie, îi rugăm să nu ezite să ceară ajutor.

 RAPORTUL COMISIEI INTERNAȚIONALE PENTRU TINERET (Julien Spiewek, care îl reprezintă pe Karl Hila)

Julien Spiewak și-a început prezentarea vorbind despre Zilele vincențiene care au precedat Ziua Mondiala a Tineretului de la Belo-Horizonte, în Brazilia (19-21 iulie 2013). Aproape 1200 persoane au asistat la Zilele Vincențiene Internaționale. Tema era următoarea : :Tineretul vincențian, misionar al carității : să ne îndreptăm spre cei săraci ! ». La Belo-Horizonte a fost o perioadă de cateheză, au fost reuniuni de grup și vizite în locurivincențiene. Apoi s-a plecat spre Rio pentru Ziua Mondială a Tineretului. Acesta a fost un moment puternic căci Preafericitul Pier Giorgio Frassati și Preafericitul Frédéric Ozanam au fost prezentați printre mijlocitorii acestei Zile Mondiale a Tineretului.. A fost o excelentă oportunitate de a-l promova pe Fericitul Frédéric Ozanam. 

La finalul reuniunii Tineretului din Orientul Mijlociu din 2012, s-a fixat o altă reuniune în Egipt, în februarie 2014. Tinerii au întâlnit reprezentanții diferitelor confesiuni religioase venite de pretutindeni în această țară.

Următoarea întâlnire se va ține la Paris (Franța) în noiembrie 2014. Următoarea reuniune internațională pentru Tineretul Vincențian este prevăzută pentru 2016, în Polonia. 

Comitetul Internațional pentru Tineret este de acum înainte compus din Karl Hila (Filipine), Sebastian Steinmeyer (Chile), Jason Hunt (Canada) și Adrian De Vreese (Belgia). A fost arătat un clip prezentându-i pe Tinerii Vincențieni. Acest clip arată diversitatea și bogăția SSVP. Scopul era de a crea o legătură și acest obiectiv a fost atins.

 

Sugestii ale Adunării :

Participarea la acest tip de reuniuni este o experiență care îți schimbă viața. Aceasta permite tinerilor să descopere alte națiuni, trăiri diferite și diferite tipuri de credință. Aceste evenimente sunt o speranță pentru tineret în lume.                                       

 

RAPORT PRIVIND FORMAREA (Marie-Françoise SALESIANI-PAYET)

Marie-Françoise Salesiani-Payet, Vicepreședinta pentru Formare și Dezvoltare a început prin a sublinia faptul că SSVP are nevoie de lideri-slujitori competenți, bine formați și angajați în serviciul săracilor. Toți membrii au nevoie să cunoască istoria Societății pe care o servesc, doctrina socială a Bisericii și enciclicele papale pentru a răspunde mai bine nevoilor epocii. Aspecte pozitive : programul a fost apreciat de către toți participanții datorită unor conferențiari de o calitate excepțională ; formarea în domeniul leadership și a comunicării, a ajutat numeroși participanți să se repoziționeze. Puncte care pot fi ameliorate : lipsa de timp, ar fi poate necesară o zi în plus pentru a acoperi câteva părți ale programului ; probleme de traducere a materialului prezentat în mai multe limbi (peste 20 de limbi diferite doar pentru Europa). 

În viitor, formarea ar trebui oferită tuturor membrilor Conferințelor, dar în timp util. Pentru ca aceasta să funcționeze, avem nevoie de susținerea tuturor. Alte programe sunt în studiu : programe pentru consilierii spirituali laici, pentru tineret precum și linii directoare pentru o bună comunicare între președinți.

 Sugestii/probleme/întrăbari ale adunării :

Președintii Naționali cer o formare vizând soluționarea conflictelor și comunicarea.

  

PROBLEME SPECIFICE (Brian O’Reilly)

Brian O’Reilly, Vicepreședinte General, și-a început comunicarea cu un raport privind munca din CIAD (Comisia Internațională pentru Ajutor și Dezvoltare). Comisia operează pe doua niveluri:

-       Catastrofele: avem nevoie de o notificare rapidă a catastrofei pentru eliberarea într-o faza inițială a unui fond de ajutor de urgență de 3000-5000 Euro, urmând apoi plăți suplimentare legate de un raport precis care sa acopere condițiile necesare. Prezentarea acestei cereri trebuie să fie susținută în mod corespunzător de către Consiliul Național și aprobat de către VPI Regional și de către coordonator.

Proiectele, cererile pentru programele de dezvoltare.
o 1 - proiectul trebuie să fie aprobat de către Consiliul Național
o 2 - VPTI și Coordonatorul trebuie să sprijine și să ofere consultanță în ceea ce privește  proiectul
o 3 - în cadrul ședinței de CIAD, cererea este analizata iar fondurile sunt trimise.

 De-a lungul ultimilor 8 ani, 5,2 milioane de Euro au fost trimise in 82 de tari ca ajutor de urgență. În 2013 : 72,7% din fonduri au fost distribuite pentru a susține țările și pentru proiecte de reconstrucție și de ajutor de urgență, 31% pentru proiecte de dezvoltare. Până în iunie 2014, 89,9% din fonduri au fost trimise pentru a susține proiecte de reconstrucție și programe de reabilitare și 15,1% pentru proiecte de dezvoltare. Pentru acestea din urmă, toate fondurile primite au venit din donații primite din diverse țări și s-au îndreptat spre Fondul de Solidaritate și Catastrofe Internaționale ale CGI. Astăzi, sumele care rămân în acest fond sunt insuficiente pentru a acoperi numeroasele cereri de asistență supuse CIAD. Noi nu putem să ajutăm mai mulți oameni dacă nu dispunem de banii necesari. Brian O’Reilly a cerut țărilor să fie solidare și generoase în trimiterea de fonduri către CIAD pentru Fondul alocat Solidaritățăii și Catastrofelor Internaționale, deoarece banii sunt utilizați pentru a răspunde țărilor care au nevoie de ajutor și de asistență.

 

Sugestii/probleme vizând reuniunea :

Avem un plan financiar pentru a menține acest fond stabil ? Numărul catastrofelor crește, odată ce cererile de asistență au fost primite, din cauza fondurilor limitate disponibile în Fondul alocat Solidarității și Catastrofelor Internaționale, doar o finanțare parțială poate fi făcută. Nu putem preveni catastrofele. Anul trecut am făcut un apel pentru a primi fonduri pentru taifunul Yolanda din Filipine și am primit donații generoase care au depășit obiectivele noastre. Am avea nevoie poate de a lansa un apel general pentru donațiile pentru Fondul alocat Solidarității și catastrofele Internaționale.

Cum am putea comunica referitor la aceste fonduri ? Cum am putea reveni spre donatori și să le arătăm ceea ce a fost făcut ? Raporturile CIAD se găsesc pe site-ul nostru web. Am putea să creăm un portofoliu cu rapoartele (incluzând fotografii și rapoartele). Este nevoie de monitorizarea rezultatelor proiectelor după 2-3 ani și avem în vedere un curs care va revizui toate proiectele.

 STRATEGIE PENTRU PARTENERIATELE INTERNAȚIONALE (Tony Muir)

Tony Muir, coordonator pentru Comisia Internațională a Parteneriatelor, lucrează cu fiecare țară pentru a numi un Coordonator Național pentru Parteneriate, care să nu fie Președintele Național. În prezent, Comisia pentru Parteneriate numără 112 Coordonatori Naționali. Țările sunt solicitate să informeze VPTI de orice schimbare privind aceste posturi. VPTI ar putea apoi să informeze Comisia Internațională pentru Parteneriate.

 APROBAREA CERERILOR DE …………………. ȘI ………………………… PROGRESE PRIVIND APROBAREA STATUTULUI INTERNAȚIONAL (David Williams)

 

 

Instituții   &

Agregații

aprobate

pe   9 iunie

2014

 

ȚARA

Data

Consilii instituite

Conferințe agregate

Conferințe aleTinerilor

Observații

AUSTRIA

 

Martie&oct.2013

 

5

 

 

BRAZILIA

 

August-nov. 2013

5

77

32

11 duplicatas

CANADA

 

Mai 2013-2014

1 Consiliu Central

3 C. de zona

7

1

 

CROAȚIA

 

Sept. 2013

2 Cons. de zona

2

 

 

CUBA

 

Aprilie 2014

 

1

 

 

ECUATOR

 

Martie 2014

 

1

 

 

FIDJI

 

Iulie 2014

 

2

 

 

FRANȚA

Iul.&aug. 2013

Febr.–apr. 2014

 

11

 

 

INDIA

 

Aprilie 2014

 

25

 

67 în curs

IRLANDA

Iulie-oct. 2013

Martie 2014

3 C. de zona

7

 

11 duplicatas

JAMAICA

 

Aprilie 2914

 

1

 

 

COREEA DE SUD

Oct. 2013- ian.

2014

 

10

 

 

MADAGASCAR

 

Ianuarie 2014

 

1

 

 

MALAWI

 

August 2013

 

2

 

 

MALI

 

Iulie 2013

 

1

 

 

MONACO

 

Septembrie 2013

 

1

 

 

NIGERIA

 

Septembrie 2013

1 C. Central

11

 

 

PAKISTAN

 

Aprilie 2014

 

1

 

 

PORTUGALIA

 

Iunie 2013

1 Cons. de Zona

15

 

 

REPUBLICA DOMINICANA

Iunie 2013

 

8

 

 

SUA

 

Iunie 2014

 

51

 

 

TOTAL

 

2 C. Centrale

14 Cons. de Zona

240

33

 

 

 

David Williams, Delegat pentru Agregări, Instituții, Regulamente și Statute, a început prin a prezenta progresul vizând aprobarea Statutelor naționale interne. Ghana și Filipine și-au trimis Statutele care pot fi acum aprobate. Anumite țări  încă lucrează : Bolivia, Republica Democratică Congo, Congo Brazaville, Camerun, Thailanda, Malaiezia, Monaco, Australia.

D. Williams ține să felicite Consiliile Naționale pentru munca lor grea, căci multe dintre ele au depășit exigențele de bază cerute pentru anumite părți ale Statutului lor. O problemă cronică vizează Statutul celor mai mici 23 de țări. Pentru acestea, David va trimite o versiune simplificată a Statutului. Aceste țări ar trebui să utilizeze acest Statut imediat, dar sunt libere să propună amendamente și să le supună CGI sub forma obișnuită.

Cum nu mai rămân decât câțiva membrii în sânul Comisiei pentru Statut, D Williams va concepe curând un mic manual despre « Cum să verificăm Statutele ».

Agregațiile și Instituțiile : în 9 februarie 2014, am emis agregații on line pentru 168 de conferințe ale adulților, 22 de conferințe pentru copii și adolescenți și am instituit 11 Consilii. Această hotărâre a fost aprobată în unanimitate. Pentru cererile primite după 9 februarie : putem institui 5 Consilii, 72 de conferințe și 11 conferințe. Urmăm procedura normala. Agregațiile și Instituțiile sunt aprobate în unanimitate.

Sugestii ale adunării :

Este foarte important să completăm corect formularul de cerere, mai ales cu numele orașului, al Conferinței, deoarece CGI primește multe cereri. CGI examinează fiecare formular pentru a se asigura că fiecare cerere corespunde unei noi Conferințe.

În anumite țări, bisericile dispar rapid, mai repede decât viteza cu care se pot înființa Conferințele.  Avem Conferințe care nu au parohie. în diferitele Statute, pot fi formate Conferințe chiar în  universități, alte sectoare… Dar noi păstrăm mereu prezente cele 3 dimensiuni ale noastre : contactul direct cu săracul,  relația cu Dumnezeu și fraternitatea și susținerea între membrii. Dacă trebuie să trimitem un duplicat de diplomă, păstrăm data instituirii Conferinței celei mai vechi pentru a ne arăta respectul față de istoria Conferinței și menționăm, de exemplu : 3 Conferințe într-una singură.

 

PROGRESUL PRIVIND CAUZA CANONIZĂRII LUI FREDERIC OZANAM (Amin de Tarrazi, reprezentat de Dr. Michael Thio)

Președintele General, Dr. Michael Thio, a cerut tuturor celor prezenți să citească raportul lui Amin de Tarrazi, Delegatul pentru Cauza Canonizării Fericitului  Frédéric Ozanam. Avem poate o vindecare miraculoasă în Venezuela. În martie 2013, d-na Zambrano a fost primită de urgență la Centrul de Asistență Medicală Frédéric Ozanam, unde a suferit o intervenție chirurgicală de urgență. Situația ei era fără speranță, dar starea ei s-a ameliorat brusc, fără vreo explicație medicală, iar ea s-a întors acasă în aprilie 2013. Un dosar complet, incluzând documentele medicale originale și mărturiile medicilor va fi trimis autorităților competente ale Vaticanului în timp util. Trebuie să ne rugam în continuare pentru cauza canonizării.

Comentariile adunării :

Renato ne împărtășește cu emoție faptele raportate de d-na Zambrano. Ea a povestit că atunci când se afla la Centrul de Asistență Medicală, într-o noapte a venit un medic bărbos s-o viziteze. El i-a zis : « Nu vă îngrijorați, vă veți însănătoși ! ». Accentul lui nu era cel al unui venezuelan.

În ziua următoare, ea a vorbit despre această vizită medicului ei. Acesta s-a arătat surprins, pentru că nu exista nici un medic bărbos în spital și nici o vizită a vreunui medic nu era stabilită pe timpul nopții. Pe când părăsea spitalul, ea a văzut o fotografie pe perete și a strigat : « El este medicul pe care l-am văzut ! ». « Medicul » bărbos din imagine era Fericitul Frédéric Ozanam.

 

Nemaiavând ce discuta, reuniunea s-a încheiat cu o rugăciune.

 

 

                Julien SPIEWAK                                                                                                 Michael THIO

             Secretar General                                                         Președinte General

 

                                                                              Traducător:   Ramona Obersterescu                                                                                                                        Vincențian