Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Harul Domnului nostru Isus Christos
și dragostea lui Dumnezeu Tatăl
și împărtășirea Duhului Sfânt
prin mijlocirea Sf. Vincențiu de Paul
să fie cu voi cu toți!
 
 

 

Stimate Domnule Președinte Erwim Josef Țigla, responsabil european SSVP

Stimată Doamnă Președinte Eva Maria Peter

Stimați președinți ai conferințelor Grupei I și Grupei a II-a

Dragi membrii ai Asociației Caritative ”Sf. Vincențiu de Paul” din România!

 

În ziua de sărbătoare a Sfântului Vincențiu de Paul, fondator și călăuzitor în toate activitățile noastre spirituale vă salut pe voi toți cu o deosebită bucurie și totodată cu un deosebit respect.

Respectul se datorează devotamentului și însuflețirea cu care vă apropiați în activitatea și misiunea voastră de cei mai săraci și marginalizați dintre noi, de cei care au nevoie de sprijin pentru a înainta nu numai prin vârstă, dar și prin bucurie și har în această viață vremelnică spre cea veșnică.

În cartea sa cu titlul „L’esprit vincentien. Le secret de Saint Vincent de Paul”, Andre Dodin aprofundează spiritul acestui sfânt care s-a făcut totul pentru toţi, aşa cum spune Sf. Paul, apostolul.

Dintre ideile sugerate de acest autor mi-au atras atenția acest aspect al încercărilor și ispitelor care îl încearcă mai mult sau mai puțin pe fiecare creștin, mai ales cel a cărei carismă se asemănă celui de vincențian.

Am putea enumera patru ispite majore în apostolatul nostru:

  1. Să reducem spiritul vincenţian la o definiţie
  2. Să reducem spiritul vincenţian la o compasiune sentimentală
  3. Să reducem spiritul vincenţian la un activism
  4. Să reducem, voalat, iubirea de Dumnezeu şi de aproapele la o iubire de sine însuşi.

Acestea ar fi patru ispite care ne-ar putea tulbura în caritatea practicată conform spiritul vincenţian.

Sunt mulţi membri însufleţiţi ai acestei mişcări, dar şi tentaţiile, ispitele, provocările lumii și ale societăţii sunt mereu prin preajmă, căutând o breşă prin care să intre în inima celor care fac bine pentru Dumnezeu.

Întrebarea capitală ar fi aceasta: cum să intrăm (şi să rămânem) cu adevărat în spiritul vincenţian şi cum să acţionăm pentru a împlini lucrările lui Dumnezeu?

Vă propun aceste provocări spre reflexie şi aprofundare, spre limpezire şi lumină în tot ceea ce facem pentru aproapele nostru de dragul lui şi al lui Dumnezeu care ne-a dat această misiune.

Totodată vă invit ca în rugăciunea noastră să-l implorăm pe Bunul Dumnezeu ca prin Sf. Vincențiu să ne ocrotească și să mântuiască de toate ispitele celui rău și să avem parte de harurile necesare pentru ca spiritul vincențian să ne pătrundă și să călăuzească spre acele persoane și situații care au cea mai mare nevoie de noi spre a face binele care întotdeuna rămâne și aduce rod.

Vă însoțesc cu rugăciunea mea, atât în încercare cât și în bucurie!

Sfinte Vincențiu de Paul, roagă-te pentru noi!

 

Slatina Timiș, 27.09.2014

 

Pr. Virgil Fechetă,

responsabil spiritual SSVP