Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Racu Ciuc, jud. Harghita- Întâlnirea de toamnă a preşedinţilor

Grupei a II-a

a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România

    8 noiembrie 2014

 

        Au fost prezenți 11 preşedinţi   din  Conferinţele din grupa a II-A, însoțiți de  trei membri.  Ne-am bucurat de prezența  preşedintelui Uniunii-  d-na   Eva Maria Peter și a îndrumătorului spiritual al Uniunii- părintele Virgil Fecheta.         

           Întâlnirea a început  la Biserica romano-catolică (Bazilica franciscană) din Şumuleu-Ciuc (Miercurea Ciuc), unde am participat la o Sfântă Liturghie concelebrată.

          După Sfânta Liturghie ne-am  deplasat la Pensiunea „Vándor Székely” din Racu-Ciuc pentru continuarea lucrărilor.

         În cuvântul de deschidere d-na preşedinte a Uniunii doamna Eva Peter   a mulţumit pentru primirea călduroasă din partea d-nei organizatoare Enikő Bánfi, precum şi pentru prezenţa bună de la întâlnire. Au fost  transmise salutările d-lui Ervin Ţigla pentru participanţi.

         În continuare d-na preşedintă a vorbit despre cele două formări vincenţiene, care au avut loc în vara la Bucureşti respectiv Bălțați, pe tematica „Spiritualitate vincenţiană, spiritualitate de comuniune”, plecând de la  afirmaţia celebră a lui fericitului Frederic Ozanam„Vreau să cuprind lumea într-o reţea de caritate”.  S-a pus problema organizării unui curs de fomare şi în Grupa a II-a. Au fost păreri diferite în această privinţă. Sunt conferinţe (de exemplu,  Conferinţa „Nepomuki Szt. Janos” din Bălan) în care s-a făcut formare în cadrul conferinţei. Părintele Fecheta a propus ca să luăm legătura cu îndrumătorul spiritual al SVP din Ungaria,  ca  să fie organizată formare în limba maghiară, pentru a  fi  înţeleasă de toată lumea.  Locul şi perioada n-au fost stabilite, după părerea d-nei preşedinte s-ar putea odată cu Întâlnirea preşedinţilor din grupa a II-a, cu condiţia ca aceasta să se desfăşoară în două zile. Până la urmă acest subiect a rămas deschis.

Părintele Virgil Fecheta a prezentat Familia Vincenţiană, ca o familie cu mai multe componente:   -    Congregaţia Misiunii- (preoţi şi fraţi Lazarişti),

-         Compania Fiicele Carităţii (surorile ),

-         Asociaţiile Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” (SSVP),

-         Mişcarea Tinerilor Vincenţieni ( Mişcarea Tinerilor Marhială),

-         Misionarii Laice Vincenţiene,

-         Asociaţia Medaliei Miraculoase.

           În continuare părintele a prezentat mesajul domnului Michael Thio, preşedintele general al Uniunii Asociaţiilor Caritative „SVP” internaţional, iar după aceea am vizionat filmul „Viaţa şi activitatea Sfântului Vincenţiu de Paul” . A fost prezentat şi site-l Uniunii din România.

            În a doua parte a întâlnirii s-a discutatat despre problemele conferinţelor participante. Fiecare președinte a prezentat activitățile desfășurate în conferințe, rezultatele deosebite pe care le au dar și problemele pe care le întâmpină în rezolvarea cazurilor care apar.

          În final d-na preşedinte  Eva Maria Peter a prezentat formularul de proiect şi instrucţiunile privind proiectul lansat de Uniunea Asociaţiilor Caritative SVP din Anglia.

  

                                            Rudics Irina

imagini de la întâlnire