Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Iași: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în zilele de 11 şi 12 septembrie 2014 a avut loc întâlnirea de toamnă a preşedinţilor conferinţelor care fac parte din  grupa I  din cadrul  Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România  

 

Din Dieceza de Iaşi au participat: Petru Rediu (Tomeşti "Fericitul Ieremia"); Ana Doboş și Francisc Hușanu (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Ana Giurgilă și Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt") şi Paul Demişcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Anca Mînicuță (Onești "Sfântul Iosif"). Din dieceza de București au fost prezenți Cornelia Dragoste (București "Sfânta Cruce"), Dragoș Oltean (București "Adormirea Maicii Domnului"), Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"), precum și din alte dieceze, Mariana Pereși (Turnul Severin " Neprihănita Zămislire") și Marița Gheorghe (Satul Mare Parohia Greco-Catolică Torț).

Ne-am bucurat de prezenţa celor doi reprezentanți ai conferințelor surori din Anglia și Țara Galilor, Mary Abel și Terry Brown, a preşedintei naţionale a  Uniunii, Eva Maria Peter, cât şi a îndrumătorului spiritual, părintele Petru Păuleţ (paroh la biserica "Sfântul Iacob" din Câmpulung Muşcel), părintele Petru Sescu (paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași) și a părintelui Remus Ghiron (paroh la biserica Greco-Catolică Torț, Satul Mare).

Joi, 11 septembrie 2014, prima zi a întâlnirii  a fost destinată primirii oaspeților. Seara a avut loc o Sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoţi care a fost urmată de cină și discuții între participanți.

Ziua a doua, 12 septembrie 2014, a debutat cu deschiderea oficială a sesiunilor de lucrări, prin rugăciunea vincențienilor urmată de salutul de bun venit adresat din partea conferinței gazdă prin d-na Ana Doboș, tuturor participanților iar apoi d-na Eva Peter a făcut o scurtă prezentare a celor doi oaspeților sosiți din Anglia, Mary Abel și Terry Brown. Cei doi musafiri au luat cuvântul explicând pe scurt căteva din activitățile din conferințele din care provin. Sesiunea de comunicări a continuat cu citire de către d-na Rodica Babeu a scrisorii Superiorului General al Familiei vincențiene, G. Gregory Gay. Pentru că anul 2014-2015 este anul noii evanghelizării, toți învitații au fost rugați să se gândească la ideii noi pentru a derula activități fructuoase în cadrul conferințelor, îndemn la care ne cheamă și superiorul general. Aceste propuneri vor fi adunate într-un document care mai târziu va fi trimis tuturor conferințelor spre a fi puse în practică la nivel de conferință.

După o scurtă pauză, pr. Petru Păuleț ne-a vorbit despre: "Vincenţienii – implicarea în noua evanghelizare a săracilor" luând patru îndemnuri din cartea Evangelii Gaudium a Papei Francisc pentru a pune în aplicare planul de evanghelizare a săracilor. Acestea sunt: îndemnul la bucurie în Domnul, de a nu lăsa să ni se fure comunitatea, idealul iubirii fraterne, forța misionară. Părintele a pus mult accent pe subiectul bucuriei și în acest sens a dezvoltat câteva fragmente biblice în care Dumnezeu prin oamnei și îngeri îndeamnă pe creștini să se bucure în Domnul.

Părintele Petru Sescu, în prezentarea sa,  a accentuat legătura strânsă care trebuie să existe între reprezentantul Bisericii la nivel parohial și conferință. Atunci când acest criteriu este bazat atât pe respect reciproc cât și pe asumarea misiunii încredințate, munca depusă va fi în acord cu spiritul vincențian al conferinței.

Tot în acest sens, dna Ana Doboș, coordonator de formare la nivel național, a prezentat  un scurt rezumat al formării cu tema"Spiritualitatea vincențiană, spiritualitatea de comuniune" din acest an desfășurată la Bălțați și București, iar apoi a recomandat o nouă sesiune de formare vincențiană în 2015 cu tema "Săracii sunt evanghelizatorii noștri". În aceeași idee s-a discutat editarea unei broșuri ,,Sfântul Vincențiu de Paul și evanghelizarea săracilor”, broșură care va fi redactată și susținută financiar de confrații noștri din Familia vincențiană din Franța (Provincia Lazaristă de la Toulouse).

După pauza de prânz, s-au prezentat activitățile conferințelor prezente la întâlnire, s-au  dezbătut problemele cu care ne confruntăm în munca noastră.

Sesiunea lucrărilor s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de seara și cina.Mulţumim gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii.

Trăind bucuria noi evanghelizări să ducem mai departe celui aflat în nevoi cuvântul lui Dumnezeu: prin muncă, speranță și dragoste.

                                                                                                 Marilena Bartic

 

mai multe fotografii