Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

Traian: Conferinţă naţională a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România

Întâlnirea naţională a preşedinţilor conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-a desfăşurat în ziua de 21 aprilie 2017, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, organizator fiind Conferinţa "Sfântul Anton de Padova" Iaşi, de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Iaşi.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Paul Demişcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Gabriel Bucioaca (Oneşti "Sfinţii Petru şi Paul"); Petrică Rediu (Tomeşti "Fericitul Ieremia Valahul") şi Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova").

Din Arhidieceza de Bucureşti au participat: Georgeta Răchiţeanu (Bucureşti "Sfântul Anton de Padova"); Elena Moro (Bucureşti "Sfânta Cruce"); Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"); Mariana Pereşi (Drobeta Turnu Severin, "Neprihănita Zămislire").

Din Dieceza de Timişoara, au participat: Eva Maria Peter, preşedinte naţional (Bocşa "Neprihănita Zămislire"); Ramona Obesterescu (Reşiţa "Maria Zăpezii"), Emilia Moraru (Timişoara "Sfântul Gheorghe").

Din Arhidieceza de Alba Iulia au participat: Irina Rudics (Bălan "Sfântul Ioan Nepomuk"); Imre Timar (Miercurea Ciuc "Sfântul Toma"); Marcus Nagy (Misentea, Harghita, "Tuturor Sfinţilor").

Din Eparhia de Maramureş a participat părintele Remus Ghiran (paroh la Turţ "Maica Milostiva").

Ca oaspete de onoare a fost prezentă doamna Mary Abel, reprezentant al Conferinţelor din Anglia şi Ţara Galilor, în parteneriat cu Conferinţele din România.

Întâlnirea a început cu rugăciunea specifică vincenţienilor, urmată de mesajul de salut şi de prezentarea făcută de doamna Marilena Bartic a istoriei comunităţii catolice "Sfântul Anton" din Iaşi şi a activităţilor desfăşurate în conferinţa gazdă.

Au urmat cuvântul de salut din partea doamnei Mary Abel şi a preşedintelui naţional, doamna Eva Maria Peter. Părintele Pavel Chelaru, paroh la biserica "Sfânta Tereza" din Roman, ne-a introdus în tema spirituală a întâlnirii "400 de ani de carismă vincenţiană": trăirea carismei vincenţiene în Biserică.

Darea de seamă a activităţii uniunii pentru anul 2016, făcută de doamna preşedintă, Eva Maria Peter, a arătat că în România activează 30 de conferinţe cu 382 de membri, iar acţiunile întreprinse sunt în totalitate în spirit vincenţian. Conferinţa "Sfântul Alois" din Covasna s-a autodizolvat.

Prezentarea activităţilor din conferinţe a adus, ca noutate, un proiect "Micul dejun, de marţi" desfăşurat la biserica "Sfânta Cruce" din Bucureşti, în parteneriat cu colegii din Franţa.

Doamna Marilena Bartic, coordonator proiecte la nivel internaţional, ne-a prezentat "Metodologia de accesare a fondurilor", prin proiecte de dezvoltare, pe termen lung, încât conferinţele să devină autonome, din punct de vedere financiar.

Întâlnirea s-a încheiat cu sfânta Liturghie, concelebrată, la care persoanele prezente au participat cu multă dăruire.

"Slujirea săracilor trebuie preferată înainte de orice. Nu trebuie lăsată pe mai târziu" (Sfântul Vincenţiu de Paul).

 Adrian Petruț

imagini de la eveniment